fallback

Пак тежки боеве в Източна Украйна

Киев съобщи, че двама украински войници са били убити и десетима – ранени, а бунтовниците твърдят, че са убити цивилни в боевете край Донецк

09:14 | 14.08.15 г. 3

Украинската армия и проруските сепаратисти са водили боеве с тежка артилерия, въпреки споразумението за прекратяване на огъня. Това обяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предава ДПА.

Украинското правителство съобщи за най-тежките боеве от сключването на минското споразумение през февруари, допълва БТА.По данни на Киев двама украински войници са били убити и десетима – ранени, през последните 24 часа, след като бунтовниците са изстреляли рекорден брой снаряди - 153, по украинските позиции.

Сепаратистите от своя страна обявиха, че цивилни са били убити в боевете край тяхната крепост Донецк.

Наблюдателите от ОССЕ на място са констатирали през последните дни използването на тежка артилерия - 122 и 152 мм оръдия и гаубици, от двете страни в конфликта. Това съобщи на пресконференция заместник-шефът на наблюдателната мисия на организацията в Украйна Александър Хъг.

Той изтъква, че такива оръжия са забранени от минските договорености. "Наблюдателите констатират нарастване на насилието, водещо до цивилни жертви и разрушения на къщи и инфраструктура", добави той.

Междувременно агенцията за държавна сигурност на Украйна публикува видео, което показва руски офицер, задържан през миналия месец в размирните източни региони. Във видеото офицерът се обръща към руския президент Владимир Путин с молба да осигури освобождаването му.

Войникът във видеото е идентифициран от украинските служби за сигурност като майор Владимир Старков. Украински официални лица твърдят, че той е бил на служба в армията на Русия по време на залавянето му.

Киев вероятно ще използва видеото, за да укрепи обвиненията, че Русия подкрепя сепаратистите в размирните Донецка и Луганска области и подкопава мирното споразумение от Минск, пише Ройтерс. Москва отрича, че има нещо общо с конфликта, въпреки увеличаващите се доказателства за противното.

Кремъл признава само, че руски граждани, включително военнослужещи, са воювали заедно с бунтовниците, но твърди, че те са доброволци.

Офицерът от видеото обяснява, че е чиновник, служил 19 години в руската армия, но руската страна отрича и не признава. Той допълва, че не е терорист и не е дошъл в Украйна, за да убива. Не е ясно кога точно е правено видеото и дали офицерът не е бил подложен на натиск, за да направи признанията.

Старков е бил задържан на 26 юли на контролно-пропускателен пункт извън Донецка област, която е под контрола на сепаратистите. На 29 юли са му повдигнати обвинения в тероризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
fallback