fallback

Гръцките банки ще получат за рекапитализация поне 10 млрд. евро

Гръцкото правителство иска "лошите кредити" да бъдат преведени в актив на специално създадена за това организация

18:48 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцките банки ще получат около 10 млрд. евро за рекапитализация в най-кратки срокове след получаването на първия транш от спасителния пакет, предаде ТАСС, позовавайки се на източници от гръцкото правителство.

Според източниците гръцките банки ще бъдат рекапитализирани до края на 2015 г. и ще получат най-малко 10 млрд. евро, така че вече няма никакъв риск от "подстригване" на депозитите, предвиждано в директива на ЕС за рекапитализацията на банките за периода след 1 януари 2016 г., заявиха в правителството.

Първият транш от помощта страната трябва да получи до 20 август.

Гърция не се съгласи с искането на кредиторите за продажба на просрочени банкови кредити на инвестиционни фондове, заявяват от правителството. Законодателството защитава основното жилище на длъжниците по ипотечни кредити до края на 2015 г. През есента ще бъдат приети правителствени инициативи на тема просрочени заеми за окончателно уреждане на този въпрос, заявиха източниците. По него ще работи консултантска група с институциите на кредиторите.

Темата за решаването на проблема с просрочените банкови кредити, достигнали сумата от 90 милиарда евро, бе една от най-тежките в преговорите с ръководителите на мисиите на кредиторите в Атина. Около една трета от невъзвращаемите кредити са ипотечни. Гръцкото правителство иска "лошите кредити" да бъдат преведени в актив на специално създадена за това организация /bad bank/, която да се заеме с решаването на този проблем. Кредиторите настояваха просрочените и невъзвращаемите кредити да бъдат продадени на дъмпингови цени на инвестиционни фондове, които след това с помощта на колектори ще започнат да събират пари от длъжниците.

За рекапитализацията на гръцките банки като цяло се планира да бъдат отделени около 25 милиарда евро, при което от първия транш от новата кредитна програма за тази цел трябва да постъпят около 10 милиарда евро.

Процесът на попълване на собствените капитали на финансовите институции, както се очаква, ще върви по модела на аналогичната операция, която бе проведена в Гърция през 2012 г., когато ключова роля в попълването на банковите капитали изигра гръцкият Фонд за финансова стабилност.

Целта на гръцката страна е да приключи всички процедури по рекапитализацията на банките до 2016 г., тъй като от нова година влиза в сила директива на ЕС, която гарантира изцяло да бъдат запазени само банковите депозити, които не надвишават 100 000 евро за един човек в една банка. За включването на тази директива в местното законодателство неотдавна гласува гръцкият парламент.

Рано тази сутрин финансовият министър Евклид Цакалотос обяви, че е постигнато споразумение с международните кредитори. Европейската комисия обаче уточни, че има само "споразумение по принцип на техническа основа" и че политическото му одобрение все още предстои. 

По-рано днес стана ясно, че Гърция и кредиторите са се споразумели за бюджетните излишъци, които страната трябва да постигне. Атина трябва да постигне през идната година първичен излишък от 0,5 на сто от своя брутен вътрешен продукт (БВП).

Темата за Гърция следете тук!

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback