fallback

Рецесията в Русия продължава да се задълбочава

Страната отчита спад на БВП от 4,6% през второто тримесечие на годината

18:43 | 10.08.15 г. 7

Рецесията в Русия се е задълбочила през второто тримесечие със спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,6 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщава БТА. Това сочи предварителната оценка на Руската статистическа служба (Росстат), цитирана от Франс прес и ТАСС.

По-рано министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев посочи, че през третото тримесечие се очаква икономическото положение да се подобри с понижение на БВП не повече от 2,6-2,8 процента. Министърът прогнозира, че най-ниската точка на спад в икономиката на Русия е достигната и през второто тримесечие свиването на БВП може да бъде около 4,4 на сто.

Разгромът на стоковите пазари засенчи първите признаци за стабилизация на Русия, като отслаби рублата и разтърси страната, която разчита на петрола и природния газ за около 50% от приходите в бюджета си, коментира Bloomberg. Най-големият износител на енергия в света преминава през първата си рецесия за последните шест години. В същото време повишаващата се инфлация намали покупателната способност, а санкциите на Запада заради Украйна спряха достъпа до капиталовите пазари.

„Макар че икономическият растеж за второто тримесечие е неприятна изненада, може би много по-важен е фактът, че перспективите пред руската икономика продължават да се влошават и през третото тримесечие“, казва Пьотр Матис, валутен стратег е Rabobank в Лондон. „Централната банка може да спре за известно време програмата си за облекчаване на паричната политика в момент, в който местните банки са все още отрязани от външни източници на финансиране“.

По-рано днес централната банка на Русия заяви, че тази година плащанията по корпоративните дългове няма да залеят валутния пазар „с излишно търсене“, в опит да внесе спокойствие, след като руската рубла поевтиня с най-много сред валутите на развиващите се пазари.

Политиците се опитват да предотвратят още един срив на рублата, след като погашенията на чуждестранни задължения от фирмите миналата година спомогнаха за разпалването на най-дълбоката валутна криза в Русия от 1998 г. насам. На фона на възобновеното поевтиняване на суровините, което удря рублата, през юли Централната банка на Русия спря покупките на чужда валута, за да укрепи резервите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback