fallback

Юнкер очаква сделка с Гърция този месец

Ако преговорите се проточат повече, страната може да получи втори мостов кредит, коментира председателят на ЕК

11:47 | 05.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Гърция и кредиторите могат да сключат споразумение този месец, "за предпочитане преди 20 август". Тази надежда изрази председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от AFP.

Припомняме, че това е датата, на която Атина трябва да плати на Европейската централна банка (ЕЦБ) по облигации на стойност 3,2 млрд. евро.

Преговорите напредват "по задоволителен начин" в тази посока, заяви Юнкер. „Цялата информация, която получавам, ме кара да мисля, че това е възможно“, допълни той.

Същевременно Юнкер поясни, че Европейският съюз може да предостави на Гърция втори мостов кредит, в случай че преговорите по споразумението за трета спасителна програма се проточат. 

#EU Commission pres @JunckerEU says he's confident about an agreement between #Greece and its creditors, "preferrably before August 20" ~AFP

— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) August 5, 2015

Подобно временно решение обаче не е приоритет за гръцките власти. Днес парламентарният говорител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис призова партията да се обедини зад ново спасително споразумение с международните кредитори и да постави интересите на страната на първо място.

Филис каза още, че Гърция не иска мостов заем, който да й помогне да плати дълговете си, а търси цялостно споразумение, така че да може да получи първи транш от 25 милиарда евро. 

„Не приемаме нови искания на този етап, включително искания да има малък междинен мостов кредит“, заяви Филис. „Искаме да бъде подписано окончателно споразумение и в него да видим какво е нужно, за да бъдат преведени на Гърция 25 млрд. евро като първи транш от големия заем, поискан от страната“, посочи той.

Днес гръцкото правителство и кредиторите продължават с прегледа на мерките, предвидени в третия спасителен план за над 85 милиарда евро, с цел постигане на споразумение до 20 август. Разговорите се случват на фона на нови стачки  - този път на гръцките авиодиспечери, които настояват за въвеждането на по-добра система за контрол на въздушното движение, както и за назначаване на допълнителен персонал. Стачката засегна и някои полети от София до Атина и обратно. В началото на седмицата Гърция беше обхваната от стачки на железничари и лекари. Движението на влакове в страната беше спряно в понеделник за около пет часа заради стачка на профсъюза на железничарите, които настояват техни уволнени колеги да бъдат върнати на работа, а националната железопътна компания TrainOSE да остане държавна собственост.

Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 06.09.22 г.
fallback