fallback

Кредиторите на Украйна ще отпишат малка част от дълга й?

Киев е сигнализирал, че би се съгласил и с отписване на по-малка част от дълга, отколкото настояваше първоначално

10:30 | 31.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Международните кредитори на Украйна са се съгласили да отпишат малка част от дълга на страната, съобщи късно в четвъртък Wall Street Journal

Според източници на изданието най-накрая е постигнато "затопляне" в проточилите се преговори между Украйна и основните й кредитори. 

По думите на двама души, близки до преговорите, след като в течение на много месеци ситуацията бе сравнително безизходна, група кредитори на обхванатата от конфликт страната са намекнали, че са готови (да приемат - бел. ред.) известно намаляване на украинските задължения, за да бъде ускорен процесът на преструктуриране на дълга.

Украйна, която в преговорите с донорите е подпомагана от банката Lazard, и кредиторите ѝ от месеци не успяват да постигнат споразумение за облигации на стойност 19 млрд. долара, чиято стойност се понижи заради опасения, че страната няма да може да плати, пише WSJ. 

Според един от източниците неотдавна Украйна е сигнализирала, че би се съгласила и с отписване на по-малка част от дълга, отколкото настояваше първоначално.

По-рано Киев многократно предлагаше на частни кредитори да отпишат 40 на сто от номиналната стойност на украинските държавни облигации.  

Същевременно днес се очаква Съветът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) да заседава, за да обсъди ситуацията в Украйна и да вземе решение дали да отпусне втори транш по четиригодишната програма в подкрепа на страната. Очакваният транш е на стойност 1,7 милиарда долара.

Говорителят на фонда Джери Райс уточни през миналата седмица, че кредитът може да бъде одобрен, ако бъдат изпълнени всички условия на международната организация. Едно от тях е правителството на Украйна да се придържа към осъществяването на (икономическите) реформи, подчерта той.

В началото на юли мисията на МВФ одобри обзор на програмата за сътрудничество на фонда с Украйна. На 7 юли украинският парламент прие четири закона, които ще позволят отпускането на поредните кредити от световните финансови институции, отбелязва ТАСС. През март МВФ одобри четиригодишна програма на стойност 17,5 млрд. долара в подкрепа на Украйна, тъй като икономиката на страната е на ръба на срив. По тази програма вече са отпуснати 5 млрд. долара, припомня Ройтерс. 

Наскоро рейтинговата агенция Moody’s предупреди, че опасността от мораториум върху външните плащания се запазва. Това се случва, въпреки че страната изплати лихвите по еврооблигации с падеж през юли 2017 г.

Миналата седмица Украйна избегна технически дефолт, като изплати лихви за 120 млн. долара по държавни облигации на обща стойност 2,6 млрд. долара. Те са емитирани през 2012 г. за пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
fallback