fallback

Официален старт на преговорите за новата спасителна програма за Гърция

Споразумение трябва да бъде постигнато най-късно до 20 август, смята гръцкият финансов министър Цакалотос

15:09 | 22.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

Преговорите по третата спасителна заемна програма за Гърция са започнали току-що, съобщи еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси по време на пресконференция в Брюксел.

Същевременно той изрази надежда тази вечер парламентът в Атина да одобри оставащите законодателни текстове, договорени на последната среща на лидерите от еврозоната. По думите му тази стъпка на Гърция, както и приетите вече нови закони в страната, са в правилната посока за възстановяването на доверието на международните партньори на Атина.

В последните 10 дни всички страни постигнаха напредък по решенията на лидерите от еврозоната. Възобновяването на работата на гръцките банки е много важно събитие, коментира oще Московиси. Гърция вече не е в състояние на неплатежоспособност нито към Международния валутен фонд, нито към Европейската централна банка, добави еврокомисарят.

Той обаче не даде конкретен отговор защо са забавени исканите реформи в областта на пенсионната система и данъците за земеделските стопани. Вчера говорителят на гръцкото правителство заяви, че мерките в тази насока "не са приоритетно действие" за Атина

На въпрос отлагат ли се тези тежки реформи Московиси днес коментира пред журналистите в Брюксел, че анализите са показали, че с приемането на пакета от мерки на 15 юли (тоест за повишаване на ДДС за някои групи стоки) Гърция е тръгнала "по правия път" и затова на страната е отпуснато и мостово финансиране. 

Същевременно обаче гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос заяви пред депутати в парламента в Атина, че преговорите с кредиторите може да започнат в петък, а споразумение трябва да бъде постигнато най-късно до 20 август, пише ТАСС. Дотогава Атина трябва да плати нов транш от 3,2 млрд. евро на ЕЦБ. Същевременно Цакалотос изрази надеждата си, че парламентът ще одобри по-късно днес предложенията за нови реформи, касаещи банковата сфера и правосъдието. 

Междувременно и днес се очакват нови протести пред парламента срещу внесения от правителството втори пакет от мерки за икономии. Синдикатът на държавните служители ADEDY обяви, че свиква митинг в центъра на гръцката столица, а за вечерта е организирано шествие пред гръцкия парламент.

Митинги в цяла Гърция ще се състоят и по инициатива на комунистическия синдикат PAME. Миналата седмица при подобни протести избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи и бяха задържани над 30 души.

Гърция има държавен дълг от над 300 млрд. евро и хронично е заплашена от изпадане в несъстоятелност. След приемането на законите за правосъдието и банковите закони може да се очаква начало на преговорите с кредиторите за новата финансова помощ, заяви говорител на правителството в Атина. Новият пакет от помощи се очаква да е в обем до 86 млрд. евро и срок от три години.

Досега според представители на ЕК Гърция изпълнява изискванията за реформи по график. Страната вече плати своите просрочени вноски към Международния валутен фонд (МВФ) и други вземания, дължими на Европейската централна банка в понеделник. По-рано правителството в Атина получи мостово финансиране в размер на 7,16 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност. 

Междувременно американската кредитна агенция Standard & Poor's повиши рейтинга на страната с две степени до CCC+. Нови повишения обаче засега не се предвиждат, като перспективата остава „стабилна“. 

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
fallback