fallback

Шойбле: Това е последният шанс за спасение на Гърция

Единственият, който не си спази досегашните обещания, е Атина, критикува германският финансов министър

14:03 | 17.07.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новият спасителен план за Гърция е последният опит да се помогне на Атина, която изпитва крайна нужда от пари, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле по време на специалното заседание на Бундестага, посветено на темата „Гърция“.

По време на речта си министърът на финансите е видимо много емоционален. Самият той се прекъсва, очевидно защото се чувства неразбран след неговите усилия през последните седмици и месеци. Той припомни също, че едно „подстригване на дълга“ е изключено съгласно европейското право. Това прави по думите му новата спасителна програма още по-трудна за прилагане. След приключването на преговорите по пакета следва да се обсъди и дали той въобще може да функционира, а това не би било възможно без фундаментални реформи в Гърция, предупреди Шойбле.

Schäuble says he fights for preservation of rule of law but his 'Grexit' plan would fundamentally breach European Union laws ~@sven_kindler

— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) July 17, 2015

„Това е последният опит" да се справим с "трудната задача", пред която е изправена Европа в Гърция, каза Шойбле пред депутатите в долната камара на германския парламент. 

Същевременно той не пропусна да отправи тежки критики към Атина. „Единственият, който не си спази досегашните обещания, е Гърция. Сега за нас основното условие е гръцкото правителство да възстанови доверието. Това е последният опит, последният шанс за страната“, заяви още финансовият министър.

Той обеща същевременно да бъдат положени всички усилия, за да може този последен опит да бъде успешен. „Според нас има шанс тези преговори да приключат положително", отбеляза Шойбле, без обаче да скрие, че това ще бъде "много сложно". 

Вярвате ли в успеха на спасителната програма за Гърция?

Да, защото този път на страната ще се наложи да приложи тежки реформи
Не, подобно на предишните програми и тази няма да промени нищо
Нямам мнение
Общо 2468 гласа

Според финансиста „проблемът Гърция ще продължи да занимава еврозоната още дълги години“. В този последен опит Атина ще трябва да промени и своята политика, за да изпълни условията за членството в еврозоната. По думите му все още гръцката администрация е твърде скъпа, а „равнищата на пенсиите са доста над тези в сравними системи“.

Гърция има най-високите административни разходи в Европа спрямо своя собствен национален продукт, поясни още Шойбле.

Малко по-рано и германският канцлер Ангела Меркел се изказа в парламента, където призова депутатите да одобрят споразумението за трета спасителна програма за Гърция. Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел приветства от своя страна от парламентарната трибуна френско-германския тандем в справянето с гръцката криза и "ролята на двигател" на Париж в постигането на споразумение. Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
fallback