fallback

Ципрас е в безизходица

Какви са отзивите в чуждестранните издания след приетите нови мерки за икономии

08:58 | 16.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В коментар след снощното гласуване на мерките за строги икономии в Атина германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung пише, че премиерът Алексис Ципрас е в безизходица след начина, по който предложените реформи бяха приети. А според Die Welt, цитиран от БТА, Ципрас е осигурил на кредиторите това, което са му поискали, но на висока цена. 

Гръцките депутати приеха законопроекта за строги икономии, а атинската полиция влезе в сблъсъци с демонстранти, пише Guardian.  Вестникът отбелязва, че снощната развръзка ще отслаби значително позициите на премиера Алексис Ципрас, след като бъдат осъзнати последиците от бунта в неговата партия в резултат на гласуването на 40 представители на СИРИЗА срещу предложените реформи. Лишена от работещо мнозинство, доминираната от СИРИЗА двупартийна управленска коалиция ще срещне трудности да въведе орязванията на пенсиите или повишенията на ДДС, предвидени в споразумението с кредиторите, както и в прилагането на каквото и да било законодателство извън сделката, допълва Guardian.

Independent отбелязва, че снощният вот е равнозначен на парламентарно съгласие за капитулация пред кредиторите от еврозоната. Washingtin Post  посочва, че новите икономии може да тласнат гръцката икономика в още по-голяма рецесия, а New York Times коментира, че с приемането на строгите мерки гръцкият парламент на практика е гарантирал по-тежък живот за милиони гърци.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 08.09.22 г.
fallback