fallback

МВФ: Публичният дълг на Гърция е неустойчив в голяма степен

Европейските страни ще трябва да предоставят на страната 30-годишен гратисен период при обслужването на всички нейни задължения към европейски партньори

08:54 | 15.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) актуализира и публикува онлайн своя спорен анализ на устойчивостта на дълга на Гърция.

„Публичният дълг на Гърция е неустойчив в по-голямата си степен", пише още в първото изречение на анализа. Тази оценка би могла значително да затрудни споровете над новата помощна програма за Гърция, защото МВФ може да участва според собствените си регламенти в даден спасителен пакет само в случай, че счита, че дългът е устойчив. Очевидно в случая с Гърция това вече не е така.

От друга страна Германия винаги досега подчертаваше, че е готова да предоставя нова помощ за Атина само при участие и на МВФ. За да участва в плана за спасяване на Гърция, сега фондът иска очевидно „haircut” - опрощаване на част от задълженията – нещо, което Европа засега отказва да направи. Федералният канцлер Ангела Меркел неколкократно поясни, че „класически Haircut", тоест опрощаване на част дълга, не може дори да се коментира.

„Дълговете на Гърция сега може да станат поносими само чрез мерки за облекчаване, които излизат далеч извън рамките на това, което досега Европа взима под внимание", пише фондът.

Силното влошаване на устойчивостта на дълга сочи необходимостта от облекчаване на дълговото бреме в мащаб, много по-голям от това, което се обсъжда до момента и е предложено от Европейския стабилизационен механизъм, посочва МВФ.

Европейските страни ще трябва да предоставят на Гърция 30-годишен гратисен период при обслужването на всички нейни задължения към европейски партньори, включително по нови кредити, както и много голямо удължаване на падежите. В противен случай те ще трябва да правят годишни трансфери към гръцкия бюджет или да приемат голяма предварителна "подстрижка" по заемите си към Атина, се посочва още в доклада.

 Актуализираният анализ за устойчивостта на гръцкия дълг е бил изпратен до правителствата на страните от еврозоната късно снощи, само часове след като Атина и 18-те ѝ партньори от валутния съюз постигнаха принципно споразумение да започнат преговори по трета помощна програма на стойност до 86 млрд. евро срещу въвеждане на по-строги мерки за икономии и структурни реформи.

Още по темата гледайте във видеото на Bloomberg

Повече по темата четете тук
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
fallback