fallback

Графика на деня: Кой ще плати най-много за Гърция

Според FOCUS гражданите на Люксембург ще платят по 1260 евро на глава от населението

14:23 | 14.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-много за новото спасение на Гърция ще платят гражданите на Люксембург. Това показват изчисления на германското списание FOCUS, което взема предвид при пресмятането неизплатените суми от досегашния пакет и новия спасителен пакет.

Досега Гърция получаваше двустранни кредити и подкрепа от спасителния фонд EFSF. В тази помощ не участваха всички държави от еврозоната, тъй като по онова време някои от тях, като например Ирландия, също са имали нужда от финансово подпомагане.

Новият трети пакет е в размер на около 86 млрд. евро и трябва да бъде финансиран от по-късно основания ESM. За разлика от EFSF броят на членовете на ESM е по-голям. В него например влизат и прибалтийските страни (Естония, Литва, Латвия).

Според FOCUS гражданите на Люксембург ще платят по 1260 евро на глава от населението. На второ място идват холандците с 964 евро, а на трето германците с 956 евро на човек. Най-малко се падат на литовците - 113 евро, на кипърците с 122 евро и латвийците с 125 евро.

Припомняме, че след 17-часови тежки преговори, прекъсвани от кратки преговори в по-малък кръг (Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Доналд Тъск и Алексис Ципрас) в ранните часове на понеделник Гърция и западните кредитори стигнаха засега до изход в задънената улица с преговорите. В замяна на краткосрочни мерки кредиторите се съгласяват да възобновят преговорите за трета спасителна програма за Гърция. 

Вижте пълната таблица:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 08.09.22 г.
fallback