fallback

"Нафтогаз" ще купува газ от американската Frontera Resources

Украинската компания ще получава втечнен газ от терминалите на Frontera в Грузия

12:23 | 14.07.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинската „Нафтогаз“ е подписала меморандум с американската корпорация Frontera Corporation за внос на втечнен природен газ в Украйна. Американската компания има терминал в Грузия, посочва руската агенция ТАСС.

Съгласно споразумението, което ще действа за срок от две години, двете компании ще си сътрудничат в областта на енергетиката – разработване на добива на петрол и природен газ, както и внос на суровина чрез съоръженията на Frontera Corp. Потвърдените запаси от природен газ, които компанията експлоатира в Грузия, са 300 млрд. куб. метра.

На този етап обаче няма подробности за количествата, които "Нафтогаз" ще купува и на каква цена. 

От 1 юли Киев не купува природен газ от руската „Газпром“, тъй като двете страни не успяха да се споразумеят за цената на суровината. Украйна не предплаща за доставките и съответно "Газпром" спря да подава газ за страната. 

Междувременно държавната петролна компания на Туркменистан съобщи през уикенда, че „Газпром – експорт“ не изпълнява свои ангажименти по договорите за покупката на туркменски газ. От 2009 година насам руският гигант е най-големият купувач на газ, добиван на територията на Туркменистан.

Годишно „Газпром“ купува до 42 млрд. куб. метра газ, става ясно от съобщение на сайта на Националната петролна и газова компания. От началото на 2015 година обаче обемите намаляват до едва 4 млрд. куб. метра. От началото на годината „Газпром“ не плаща и за тези доставки, допълват от туркменистанската компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
fallback