fallback

Варуфакис: Имаше план за Grexit

Еврогрупата е като дирижиран отвън оркестър, начело на който е Шойбле, твърди бившият гръцки финансов министър

11:48 | 14.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис хвърли поредна бомба, като разкри, че всъщност е имало план за излизане на Гърция от еврозоната (т. нар. Grexit) и за въвеждане на паралелна валута в страната. Разкритията на Варуфакис предизвикаха остри реакции и в самата Гърция, съобщавa AFP.

В интервю за британското списание New Statesman бившият финансов министър е разкрил, че сериозно е обмислял вероятността за излизане на страната от еврозоната, и че бил предложил издаването на паралелна валута по Калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че Франкфурт затвори гръцките банки. Той е посочил, че неговото предложение не е минало, и добавил, че е имал план Б за излизане на Гърция от еврозоната. 

Бившият финансов министър каза, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла излизането на Гърция от еврозоната.

Като причина за оставката си Варуфакис посочи и факта, че в Еврогрупата срещу него се е оформяла все по-голяма опозиция. Освен това той е считал, че с оставката си ще помогне повече на своя премиер Алексис Ципрас. Пред британското списание Варуфакис заявява още, че е подал оставка и защото по време на заседание на кабинета не е било подкрепено неговото желание за по-твърда линия. Така например той е предложил да се отнеме от ЕЦБ контрола над гръцката централна банка и да се въведат разписки за дълг от типа IOU (от англ. I owe you). За предложението са гласували двама министри, докато четирима са били против.

Освен това Варуфакис изказва облекчението си, че вече не е министър. В продължение на пет месеца той е спал само по два часа на ден. „И чувствам облекчение, че вече не съм подложен на този непоносим натиск да преговарям за една позиция, която мога трудно да защитавам“.

Бившият министър отново нападна германския финансов министър Волфганг Шойбле. По думите на Варуфакис „министрите от еврогрупата са тотално доминирани от него. Групата е като дирижиран отвън оркестър, начело на който е Шойбле“.

Междувременно депутатът от партията „Нова демокрация“ Дора Бакояни заяви пред Mega TV, че Варуфакис е бил фаталният човек през цялото време на преговорите с кредиторите. Мнението на повечето депутати в 300-местния парламент е, че Варуфакис е човек, чиято роля е изключително съмнителна, каза Бакояни.

От своя страна, депутатът от ПАСОК Андреос Ловердос смята, че е абсолютно необходимо Варуфакис да бъде призован за изявленията си и за това, че след резултата от референдума той бил предложил на премиера Алексис Ципрас излизане на страната от еврозоната.

Малко преди това пред местното радио Real FM Варуфакис е казал точно обратното, а именно, че правителството е имало планове за избягване на Grexit. „Никога не сме говорили за наша валута, правихме това, което сме били длъжни да направим, тоест да избегнем Grexit“, e казал бившият финансов министър.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
fallback