fallback

Напрежение в Закарпатието заради ултранационалистите от "Десен сектор"

През почивните дни бойци на движението влязоха в престрелка с полицията и телохранителите на бившия член на Партията на Регионите Михаил Ланьо в Мукачево

15:23 | 13.07.15 г. 10

Украинското движение „Десен сектор“ предизвика сериозно напрежение в Закарпатската област в Украйна, съобщава АП.

През почивните дни бойци от ултранационалистическото движение влязоха в престрелка с полицията и телохранителите на бившия член на Партията на Регионите на сваления президент Виктор Янукович Михаил Ланьо в закарпатския град Мукачево. При инцидента загинаха поне трима души, има и ранени.

По-късно групировката обяви протест в Киев и други градове от страната с искане за оставка на вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков и арест на Ланьо.

Лидерът на „Десен сектор“ Дмитро Ярош обяви днес, че преговаря с властите в Украйна за стабилизиране на ситуацията в Мукачево, където продължава протестът на крайнодесните. Той призова и за подкрепата на украинския народ, както и да се спре разпространяването на невярна информация, която „провокира кръвопролития“.

Паравоенната групировка организира и контролно-пропускателни пунктове в района на Киев, за да блокира полицейските звена, изпратени към Мукачево. Организацията заплашва също така да разположи най-малко 18 от резервните си батальони до президентската администрация на страната в украинската столица.

„Десен сектор“ изигра огромна роля в уличните боеве в Киев от края на 2014 г., които свалиха подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович, припомня информационната агенция.

Групировката действа и в размирните Донецка и Луганска област, където продължават боевете между проруските бунтовници и правителствените сили въпреки примирието от Минск. Според международната организация Amnesty International бойците от „Десен сектор“ обаче измъчват цивилни затворници, заради което правителството в Киев преговаря за изтегляне на ултранационалистите от фронта в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback