fallback

Европейските борси са във възторг от гръцките предложения

Най-сериозни са ръстовете на борсите в Мадрид, Милано и Лисабон, където водещите индекси нараснаха с между 2,4 и 2,8%

15:15 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансовите пазари на Стария континент вече празнуват възможното спасение на Гърция. Инвеститорите показват апетит към рискови инвестиции, като акции и облигации на страни от периферията на еврозоната. Тези покупки пък подкрепят еврото.

Към обяд водещият германски индекс Dax отчита сериозен ръст от 2,1 на сто до 11 228 пункта, най-високото ниво от миналата сряда. Най-сериозни са ръстовете на борсите в Мадрид, Милано и Лисабон, където водещите индекси нараснаха с между 2,4 и 2,8 на сто. В Атина борсата продължава да е затворена – поне до понеделник.

Индексът EuroStoxx 50, включващ акциите на 50-те водещи компании в Европа, се повиши с цели 2,5 процента към обяд, а еврото поскъпна с 0,6 на сто до 1,1109 долара.

„Пазарът е доволен, че правителството най-сетне представи списък с реформи, който гърците отрекоха на референдум в неделя“, казва Гилермо Сампере от MPPM EK, цитиран от Handelsblatt. Като цяло страхът от възможен Grexit не парализира пазарите, уточнява той. През предиобедните часове зачестиха положителните коментари на европейските премиери, което предизвика оптимизъм на борсите. Според анализаторите вече има сериозен шанс за сключване на сделка през уикенда. 

Правителството на Гърция се стреми да издейства 3-годишен заем от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм. Стъпката се разглежда като последно усилие за оставане на Гърция в еврозоната. В замяна на повече пари Атина вече е готова да приеме редица съкращения на разходи, включително икономии от пенсии и данъчни увеличения, подобни на предложените миналия месец от международните кредитори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
fallback