fallback

Какво има в гръцкото предложение

Предвиждат се съществени увеличения на ДДС и намаляване на държавните разходи за пенсии

07:44 | 10.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Този път гръцкото правителство бе много бързо с предложенията си за икономии и реформи. През изминалите месеци преговарящите от международните кредитори трябваше да прекарат много нощи, чакайки нетърпеливо обещаните от Атина писма. Този път чаканият имейл дойде дори два часа преди изтичането в полунощ на поредния краен срок.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предаде към 22 часа (централноевропейско време – бел. ред.) своите предложения, с които иска да убеди кредиторите отново да отпуснат кредити на изпадналата в остра криза страна. На пръв поглед документът, който Ципрас в една първа версия изпрати по грешка без подпис, прилича много на предложенията, на които в неделя гърците казаха "Не" по време на безпрецедентния референдум. Припомняме, че правителствени говорители ги нарекоха "абсурдни" и "тероризъм". Но сега Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава AP, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 млрд. евро.

Предвижда се също данък добавена стойност (ДДС) от 23% за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 млн. евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите. 

Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва AP.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
fallback