fallback

"Неа Демократиа": Има достатъчна подкрепа за плана на Ципрас в парламента

Премиерът на Гърция готви повишаването на корпоративния данък от 26% на 28%, както и увеличаване на ДДС

20:05 | 09.07.15 г. 4

Депутати от опозиционната консервативна партия „Неа Демократиа” смятат, че в гръцкия парламент има достатъчна подкрепа, за да бъдат одобрени последните предложения на премиера Алексис Ципрас до кредиторите, пише АР. Голяма част от гърците настояват страната да остане в ЕС и еврозоната и това ще бъде причината депутатите да подкрепят правителството.

Предложението трябва да бъде внесено пред европейските партньори и кредиторите на Гърция до полунощ днес централноевропейско време.

Според гръцките медии проектът предвижда повишаване на данъците – корпоративният данък печалба от 26% на 28%, както и на данък добавена стойност (ДДС).

„Ройтерс” посочва, позовавайки се на изданието Naftemporiki, че ставката върху луксозни стоки ще се повиши от 10% на 13%, на някои видове храни, ресторантските услуги, транспорта и някои здравни услуги – от 13% на 23%, а за хотелите ставката ще повиши от 6,5% до 13%.

Kathimerini пък посочва, че Атина предлага съкращаване на разходи за 12 млрд. евро през следващите две години, срещу обещания за реформи. Така правителството се надява да избегне рецесията след дълги месеци на трудни преговори с кредиторите.

Макар и да се усеща пробив сред опозицията, Ципрас е изправен пред натиск в собственото му правителство. Крайно лявото звено в СИРИЗА се противопоставя на искането на трета спасителна програма.

„Не искаме да добавим към последните два неуспешни спасителните заема и трети, придружен със строги икономии, които няма да дадат никакви перспективи за страната”, коментира енергийният министър Панайотис Лафазанис.

Крайният срок за приемането на евентуалната програма е неделя. За тогава са насрочени нов кръг от разговори между Гърция и кредиторите.

Развитието на кризата в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 07.09.22 г.
fallback