fallback

Слухове за възобновяване на преговорите с Гърция съживиха борсите*

Според Kathimerini Алексис Ципрас ще вземе предвид последното предложение на ЕК и е склонен да го приеме

13:25 | 30.06.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите борси в Европа започнаха да компенсират отчетените от началото на деня загуби. Причината за движението нагоре е материал на влиятелния вестник Kathimerini, според който премиерът на Гърция Алексис Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението в момента се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Вестникът пише още, че предложението на ЕК предвижда облекчения на дълга през октомври, както и че не се предвиждат съкращения на заплати и пенсии. Медията обаче не се позовава на източник. 

Gov't re-examining Juncker's last-minute proposal, sources tell @kathimerini_gr Some gov't members believe #Greece should accept. #euro

— Nick Malkoutzis (@NickMalkoutzis) June 30, 2015

В Twitter заместник-главният редактор на Kathimerini Ник Малкуцис пише, че в последните часове нараства натискът над премиера Ципрас. Според седмичника To Vima гръцкият премиер е в непрекъснат контакт с Юнкер. 

Източник на Ройтерс от администрацията в Атина твърди, че "през последните часове има много движение в посока към ново предложение".  Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове. 

Sr #Greece off'l denies to me that @atsipras reconsidering 11th-hr @JunckerEU offer. But Athens may propose something else this afternoon

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 30, 2015

Към 13.30 часа германският DAX вече е на зелена територия с ръст от 0,12 на сто до 11 096,95 пункта, а E-Stoxx 50 е с плюс от 0,39% до 3 482,55 пункта. Френският CAC е нагоре с 0,37%, а  IBEX расте с 0,92%.

По-рано Ройтерс предаде, че Юнкер е отправил "предложение в последната минута" към Атина в опит да убеди гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме сделката за спасителната помощ, която по-рано отхвърли и преди референдума в неделя, за който партньорите от ЕС твърдят, че ще бъде възможност за избор дали страната да остане или да напусне еврозоната.

Според Ройтерс от премиера на Гърция се очаква да изпрати писмено съгласие с последната оферта на кредиторите, представена в неделя, както и да се ангажира с кампания пред избирателите да гласуват в неделя с "да" в полза на плана. Писмото трябва да е адресирано до Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Освен това трябва да пристигне преди извънредната среща на еврогрупата, насрочена за по-късно днес.

Ако това се случи, финансовите министри на еврозоната могат бързо да приемат декларация, с която се обявява, че през октомври ще бъде приложено обещанието от 2012 г. да обсъдят удължаване сроковете за погасяване на гръцките дългове, понижаване на лихвите и удължаване на мораториума по кредитите към Гърция. В офертата от неделя се казва още, че кредиторите отстъпват от искането си ДДС за хотелите да се повиши от 13% на 23%.

Ципрас представи собствената си позиция в телевизионно интервю в понеделник вечерта, като заяви, че ще зачете резултата от гласуването на референдума, но няма да ръководи правителство, което да налага "строги икономии за вечни времена".

"Ако гръцкият народ иска да има унизен премиер, има много такива. Но аз няма да бъда такъв", заяви той, докато в Атина се провеждаше митингът на симпатизантите му.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 07.09.22 г.
fallback