fallback

Лагард се надява на нови преговори с Гърция

Продължавам да вярвам, че е необходим балансиран подход, който да помогне за възстановяване на икономическата стабилност, смята ръководителят на МВФ

19:24 | 28.06.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че е разочарована от провалилите се преговорите с Гърция, която е на крачка от неплатежоспособност по дълга си към Фонда, предаде Ройтерс.

Същевременно Лагард добави, че все още желае разговорите с гръцкото правителство да продължат с надеждата страната да извърши "адекватни структурни и фискални реформи", подкрепени от  мерки за "финансиране и дългова платежоспособност".

"Продължавам да вярвам, че е необходим балансиран подход, който да помогне за възстановяване на икономическата стабилност и ръста в Гърция", посочи тя, цитирана от Ройтерс.

МВФ внимателно ще следи развитието на ситуацията в Гърция и в съседните страни, бидейки готов да окаже помощ при необходимост, допълни Лагард, цитирана от Франс прес.

"Идните дни ще бъдат много важни (...) МВФ ще продължи да следи ситуацията в Гърция и в съседните страни и е готов да окаже помощ при необходимост", заяви ръководителката на Фонда. 

По-рано днес тя изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни. По думите ѝ готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна стойност, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 06.09.22 г.
fallback