fallback

Варуфакис: Няма причина да не постигнем споразумение с кредиторите

Гръцкият финансов министър вярва, че утрешната среща ще доведе до успех

22:59 | 26.06.15 г. 7
Автор - снимка
Създател

Няма причина да не се постигне споразумение с кредиторите по време на срещата на 27-и юни, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, подклаждайки надеждите, че все пак може да бъде сключено споразумение между кредиторите и Гърция за спасителните фондове.

Въпреки това министърът изрази разочарованието си от позицията, която международните кредитори са заели по време на преговорите, предава Ройтерс.

“Не виждам причина защо да не можем да постигнем споразумение”, коментира Варуфакис пред гръцката телевизия “Антена ТВ”. Това се случи малко преди правителството да се събере на спешна среща в Атина, за да обсъди отправените му предложения.

Самият Варуфакис говори от Брюксел, където ще присъства на срещата на финансовите министри от еврозоната, която също ще се състои на 27-и юни.

По думите му двете страни в преговорите ще се опитат да постигнат компромисно споразумение. То ще урежда както въпроса за гръцкия дълг, така и този за финансирането, от което страната се нуждае.

Според Янис Варуфакис Атина е направила отстъпки, но не е готова да приеме междунарното предложение на кредиторите, което урежда спасително финансиране само за период от пед месеца. Това се тълкува като ясен знак за оставащите разногласия между преговарящите страни.

"През последните дни и седмици гръцкото правителство непрекъснато прави отстъпки. За съжаление, всеки път, когато направим компромис и изминем три четвърти от пътя (към споразумение), кредиторите правят точно обратното, като втвърдяват позициите си", отбеляза с явно разочарование Варуфакис.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
fallback