fallback

Гърция отхвърля предложените 15,5 млрд. евро от кредиторите?

Гръцката страна не се е съгласила с удължаването на действащата кредитна програма с пет месеца, твърдят правителствени източници

20:58 | 26.06.15 г. 16
Автор - снимка
Създател

Гърция отхвърли предложението на кредиторите за продължаване на действащата кредитна програма с пет месеца до края на ноември тази година, с предоставяне на кредити в размер на 15,5 млрд. евро. Това разкриват гръцки правителствени източници пред агенция АНА-МПА, предаде ТАСС.

Гръцката страна отхвърля предложението на Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за продължаване на текущата кредитна програма, която изтича на 30-и юни.

Според правителствени източници от Брюксел сценариите, внесени на масата за преговори, са много, но е важно общото пакетно споразумение. По думите им “предложеното финансиране е недостатъчно” за задоволяване на нуждите на страната.

Споразумението не бива да възобновява порочния кръг от строги мерки на икономии, твърдят източниците. От своя страна Гърция настоява в споразумението да бъде отбелязано и намерението на кредиторите да осъществят преструктуриране на дълга за сметка на възможно удължаване на сроковете за погасяването му, намаляване на процентните ставки и обвързване на вноските по кредитите не със строг график, а с темповете на растеж на икономиката. Ако има икономически растеж, да се извършва и изплащане на вноски. Ако няма такъв - да няма изплащане.

Правителството на Гърция твърди, че мерките за строги икономии, които включват съкращения на заплати и пенсии, водят към рецесия и лишават страната от възможността да изплати огромния си държавен дълг, който надвишава 315 млрд. евро.

Кредиторите, най-вече Германия, се обявяват против посочването на възможно преструктуриране на дълга.

Днес международните кредитори предложиха да удължат до края на ноември втората кредитна програма за Гърция, чрез отпускането на четири транша на обща стойност 15,5 млрд. евро, ако бъде постигнато споразумение при техните условия.

От гръцка страна заявиха, че това не са нови средства, а такива, които отдавна са били обещани или е трябвало по-рано да бъдат предоставени.

Според гръцкото правителство днешното предложение на кредиторите е “неадекватно”, защото ще задълбочи рецесията и ще върне страната към нов кръг кризисни преговори, коментира източник., цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
fallback