IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите продължават надпреварата с времето

Преговорите за предотвратяване на неплатежоспособност на страната удариха на камък вчера

10:05 | 25.06.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис напуска срещата на еврогрупата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис напуска срещата на еврогрупата. Снимка: Ройтерс

Още в шест часа средноевропейско време (7 часа българско време) в Брюксел високопоставени служители са продължили да търсят компромис между Гърция и нейните кредитори. През нощта към 1 часа след 90-минутно заседание приключи и последната засега среща на високо равнище. В нея освен гръцкият премиер Алексис Ципрас са участвали управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, президентът на Европейската централна банка Марио Драги, председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум и директорът на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг. Засега няма информация за изхода на срещата.

Преговорите за предотвратяване на неплатежоспособност на Гърция удариха на камък вчера, а министрите на финансите от еврозоната обвиниха Атина, че отказва да направи компромис въпреки изтичането на крайния срок идната седмица, след който тя може да фалира, добавя Ройтерс. 

Диселблум направи изключително кратко изказване след срещата. „Еврогрупата беше информирана за състоянието на преговорите между Гърция и институциите", каза той. "Все още няма споразумение. Работата ще продължи в четвъртък от 13 часа в рамките на Еврогрупата, за да се подготвим за заседанието на Европейския съвет".

Финландският финансов министър Александър Стуб заяви по-рано, че той и колегите му имат нужда от съдействие от гърците. „Ще видим дали ще имаме предложение утре сутринта", каза той. За него особено важно е сега да продължи процесът на преговори. Пиер Московиси, който също е член на Еврогрупата, освен че е комисар по валутните въпроси на Европейската комисия, заяви: "Ние искаме Гърция да остане в еврозоната. Над това ще работим тази вечер и утре".

Графикът сега изглежда така: В 7 часа разговорите са на техническо ниво, в 10 часа отново има среща на кредиторите с Ципрас, в 14 часа започва заседанието на еврогрупата, а в 17 часа започва срещата на върха на държавните глави и правителствените ръководители. На заседанието на срещата на върха темата за Гърция дори не присъства в дневния ред. Вместо това ръководителите трябва да дискутират основно бежанската политика и Великобритания.

В началото на седмицата Атина представи нови предложения за исканите от нея реформи, но кредиторите настояват за редица промени. Преговорите очевидно се усложняват от факта, че в сряда Атина отново се е отказала от част от вече договорените отстъпки. От списъка с предложенията е задраскано изискването за намаление на пенсиите, е научила Ройтерс късно вечерта от правителствени източници.

Това очевидно е първият път от началото на преговорите между новото гръцко правителство и кредиторите, когато Атина оттегля предложение, за да отговори на настроенията на народа и в собствената си партия. Гръцкият парламент трябва да одобри всеки евентуален компромис с кредиторите. Ципрас обеща по време на предизборната си кампания да сложи край на дългите години на строги икономии.

За да може отново да удовлетвори кредиторите, гръцкият премиер и екипът му трескаво са започнали да търсят нови мерки, с които да се компенсира загубата от държавните приходи, причинени от оттеглянето на предложението за свиване на пенсионните вноски. Според изчисленията на информационната агенция AFP става дума за сума от над 600 милиона евро за 2015 и 2016 г. 

Само след като се постигне споразумение, ще бъде отпуснат последният транш от 7,2 млрд. евро от спасителната програма. Европейските лидери разглеждат новите предложения за реформи на Гърция, но пречките остават и те могат да поискат страната да предложи повече реформи.

За сключването на споразумение обаче вече остават не дни, а часове. Твърди се, че Германия настоява то да е факт не по-късно от петък, с края на заседанието на Европейския съвет. След това се очаква да има три дни за дебати и ратифициране от парламента в Атина, за да е готово всичко в неделя. В понеделник (29 юни) пък европейските правителства и парламенти се очаква да дадат зелена светлина и в най-оптимистичния вариант Гърция ще получи част от блокираните 7,2 млрд. евро помощ и ще ги използва за превода на 1,6 млрд. евро дълг към МВФ, което трябва да стане не по-късно от 30 юни (вторник).

В противен случай Гърция може да изпадне в несъстоятелност още през следващата седмица, а това заплашва членството ѝ в еврозоната и дори в Европейския съюз.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 18 rate down comment 0
Invcom
преди 9 години
Ех само какви времена ще настанат ... гъркините ще бършат задниците на пенсионерите в София, огромния товарооборот на пристанище Пирея ще се премести на пристанище Варна (заедно с цялата гръцка флотилия). Зехтина в България ще стане по-евтин от олиото ... Кеф обичам мечтите защото са безплатни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
IMRO
преди 9 години
Какво отписване на дългове бълнуваш, няма да има отписване на дългове. На мен ми е любопитно как за гърците ще бъде по-добре да върнат драхмата, като дълговете им ще останат в евро? И не ме обяснявай как "щели да кажат, че няма да ги връщат, защото тогава автоматически отиват в положението на Северна Корея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Приятелю, ти твърдиш нещо абсурдно:"Гърция влезе с измама в Еврозоната и систематично през последните 20 години фалшицираше всякакви данни"Искаш да кажеш, че НИКОЙ, абсолютно НИКОЙ измежду управляващуте в ЕС не се е усетил каква държава влиза в ЕС, когато както казваш Гърция е "измамила" ЕС? - Това не е вярно само по себе си. Много добре знаеха що за държава е гърция и я приеха защото трябваше да се затвори границата на НАТО. Впрочем това е и причината и ние да сме в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Дай ми една причина Испания, Италия или Португалия да не напусне ЕС, ако Гърция покаже, че от това не боли, даже напротив - отписват се дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
IMRO
преди 9 години
Пфф, разсече ми се коментара:Гърция е на път към мястото, което заслужава, но икономика по-бедна от българската. След 5-10 години гъркините ще идват да чистят домовете в София, както 2 поколения българки ходеха да чистят домове в Атина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 6
IMRO
преди 9 години
Гърция не е предвестник на нищо. Гърците имат общество, в които всички искат да вземат (от държавата, ЕС и пр.) и никой не иска да дава (да плаща данъци, да спазва закони или каквото и да е). Гърция влезе с измама в Еврозоната и систематично през последните 20 години фалшицираше всякакви данни - от бюджетен излишък до растеж на икономиката. През последните 5 години, вместо да предприеме нужните мерки, за да си рестартира икономиката, гърците лъжеха, мажеха, симулираха, обещаваха, а тайно се надяваха, че ще им се размине, и ще продължат както преди. Ирландия вече се оправи напълно, Испания и Португалия също имат стабилен растеж, остава единствено Италия. Гърция не е синдром и предвестник на нищо. Гърция е специален случай, в който един самозабравил се народ си мисли, че може да ментарджийства цял континент. Гърция е на път към мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Гърция е предвестник на това което следва за останалите Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlи с графики тук - https://infobalkani.wordpress.com/2015/04/05/капитализмът-фалира/Останалото съм го написал в коментар 1 и 3 тук - http://***.investor.bg/analizi/91/a/nai-golemite-dyrjavi-dlyjnici-195988/#comment-newestПоложението е страшно но може да се оправи ако се вземат правилните мерки и съм ги описал подробно - просто няма друг начин или следва хаос и война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 6
IMRO
преди 9 години
Коментари като този ме разсмиват. Путинофилията наистина се е размесила с мозъка ти. Митични газпопроводи, митични мита, гърците играят сиртаки, европейците плачат, че Гърция не е в ЕС. Прегледай се, моля те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
IMRO
преди 9 години
Варуфакис лежи на тая кълка от февруари месец и стратегията му в преговорите е да обикаля европейските столици и да обяснява как, ако фалира Гърция, щяла да фалира Еврозоната, щял да се разпадне ЕС, та затова европейците били ДЛЪЖНИ, виж да опростят дълговете на гърците. Варуфакис може да има стотици хиляди евро спестявания и излизани апартаменти в подножието на Акропола, той хазартно може да си се държи колкото иска, ама какъв ще го чинят обикновените гърци, когато Варуфакис се наакис и европейците му теглят майната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 12
крас
преди 9 години
Византийците направиха на луди КРЕДИТОРИТЕ и показаха на чакащите след тях ИСПАНИЯ , ИТАЛИЯ , ПОРТУГАЛИЯ как трява да се държат с тях ЩЕ ИЗВАДЯТ ГЪРЦИЯ ОТ ЕС!И КАКВО ОТ ТОВА?ЩЕ ИМА МИТА И ДАНЪЦИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОКИ КАКВИТО НЕ СА СЪНУВАЛИ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГАЗОПРОВОДА И ЦЕНАТА НА ГАЗТА КОЯТО ЩЕ ПРОДАВАТ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГРЪЦКОТО ЕВРО ГАРАНТИРАНО С АКТИВИТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИМ БАНКА НОСЕЩО ПРЕД НОМЕРАНА БАНКНОТАТА БУКВИЧКАТА "Y" ЩЕ БЛЕСНЕ ЕДНА ЖЕСТОКА ИСТИНА, че еврото е валута зад която се крие дадената държава от европейския съюзНАЙ АТРАКТИВНО ЩЕ Е ЕВРОТО ГАРАНТИРАНО ОТ БУНДЕСБАНК С БУКВИЧКА ПРЕД НОМЕРА "Х" !!ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАК В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДЕЛЕНЕ НА ЕВРОТО ПО НЕГОВИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРИЗНАК. Буквичката пред номера на купюра ще го определя! Пред Европа предстоят драматични времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още