IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Криза ли? Каква криза?" - Реформите в Русия буксуват

Докато страната изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има икономическа криза, пише Ройтерс

16:22 | 24.06.15 г. 65
<p>
	Владимир Путин по време на бизнес форума в Санкт Петербург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин по време на бизнес форума в Санкт Петербург. Снимка: Ройтерс

Лихвите в Русия са високи, инфлацията препуска, но докато страната му изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има каквато и да било икономическа криза, пише Ройтерс.

Това може и да е перчене, свързано с конфронтацията между Москва и Запада заради Украйна. С удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия и на фона на все още ниските цени на петрола, отказът на Путин да извърши икономически реформи безпокои руските и чуждестранни бизнес лидери.

Руски представители признават, че икономиката трябва да се диверсифицира, за да се намали зависимостта от енергийния износ, който е основният източник на приходи за правителството. Президентът надлежно включи призив за реформи в речта си на конференцията.

Чуждестранните инвеститори обаче посочват, че Путин години наред е давал предимно напразни обещания за реформи, а високопоставен служител на Кремъл призна неофициално: "Не сме направили нищо за диверсифициране на икономиката."

На най-голямата руска годишна бизнес конференция миналата седмица в Санкт Петербург неофициално проучване по време на един от основните дебати, показа, че 48,2% от аудиторията, съставена от чуждестранни и местни бизнес лидери, са на мнение, че няма да има реформи, тъй като липсва политическа воля.

"Днес ние - половината от присъстващите тук - не вярваме, че ще има реформи или че ще има политическа воля (за изпълнението им)," посочи бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин Алексей Кудрин. Той предупреди: "След една година не 50%, а 70% от нас ще мислят по този начин. Не може да се отлага решаването на този проблем още година – две."

Освен това, за да се насърчи растежът в икономическите сектори, а не само в енергетиката и природните ресурси, според Кудрин Русия трябва да реформира корумпираната бюрокрация, да направи по-независима съдебната си система, да развие инфраструктурата и да подобри образователната си система.

При друго проучване на аудиторията, посветено на това как Русия би могла да преодолее икономическите си проблеми, 36,8% от присъстващите на конференцията посочиха, че тя няма да може и че й предстои дълга стагнация.

Разклатено инвеститорско доверие

Много западни компании останаха в Русия въпреки санкциите, но инвеститорското доверие в Русия намаля, след като ЕС въведе визови забрани и след като замрази активи на руски представители миналата година, а по-късно затегна и санкциите, насочвайки ги към отбраната, финансите и енергийния сектор.

"Естествено за Русия е важно да възстанови доверието," посочи пред телевизия Ройтерс Ян Колебурн, главен изпълнителен директор на Deloitte в Общност на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски републики.

"Чуваме за необходимостта от продължаване на реформите (...) от гледна точка на бизнеса обаче ние възприемаме подкрепянето на тези реформи като целесъобразно за връщането на инвеститорите в страната," допълни той.

Всяка критика, идваща от вътрешността на Русия за състоянието на икономиката, е насочена почти само към правителството, докато рейтингът на Путин скочи след анексирането на Крим миналата година. Руската изпълнителна власт отговори на икономическия спад, като намали повечето планове за разходи с около 10%.

Правителството освен това отпусна средства на фирми и банки, за да им помогне да оцелеят, забрани вноса на някои западни храни и призова руските компании да използват местни части, където е възможно, като целта е да се насърчи производството у дома.

Малцина руснаци критикуват Путин открито, особено в момент на конфронтация със Запада заради Украйна, тъй като в този момент рискуват да изглеждат като антипатриоти. Така няма признаци Путин да се сблъска с улични протести заради икономиката, макар че някои икономисти и опозиционни политици предупреждават за предстоящи проблеми.

Предлагайки миналата седмица президентските избори, които трябва да се проведат пред 2018 година, да бъдат изтеглени по-рано, за да получи Путин мандат за реформи, Кудрин негласно призна, че икономическият спад и липсата на реформи могат в крайна сметка да бъдат проблем за президента. Кудрин продължава да подкрепя Путин и е убеден, че президентът може да спечели още един 6-годишен мандат. Малко вероятно е той да е говорил без знанието или съгласието на Кремъл.

"Лошо управление"

Ръководителят на най-голямата руска банка по активи Сбербанк Герман Греф посочи, че правителството е виновно за лошото управление. Винаги говорим за вчерашната ситуация, за проблемите ни от миналото, но никой не обсъжда нашата бъдеща ситуация, посочи той в Санкт Петербург.

Данните на централната банка сочат, че преките чуждестранни инвестиции са били 21 млрд. долара през 2014 година, което е под една трета от достигнатите 69,2 млрд. долара през 2013 година и дори по-малко, отколкото през 2009 година. Тогава ПЧИ са били 43,2 млрд. долара.

Задаващите се плащания на вноски за заеми също са проблем за руските компании, а икономиката изпитва недостиг на чуждестранни средства заради санкциите.

Яцек Пастушка, президент на Baltika Breweries (старши вицепрезидент на Carlsberg Group за Източна Европа) посочи: "Ще трябват доста по-структурни реформи, за да се подобрят основите на икономиката, за да се влее нов капитал, да се подобри конкурентоспособността на местния пазар."

Признаци на подобрение

Има някои положителни признаци. Руската централна банка намали основната си лихва с един процентен пункт до 11,5% миналата седмица, инфлацията се понижи от 16,9% през април на 15,8% процента през май, а рублата се възстанови до около 54 за долар, след като за кратко достигна 80 за долар през декември.

Рублата обаче е с една трета по-евтина от долара спрямо равнището преди украинската криза, изтичането на капитали възлиза на над 151 милиарда долара през 2014 година, а централната банка очаква икономиката да спадне с 3,2% тази година.

Някои прогнозират дори още по-голямо свиване и изтъкват, че на правителството ще му бъде още по-трудно да извърши вероятно болезнени реформи, отколкото когато икономиката беше в по-добра форма.

"Според основния ни сценарий ние сме на мнение, че са малко вероятни структурни реформи," посочи Карен Вартапетов, помощник директор в рейтинговата агенция S&P в Русия, описвайки проекти, замразени откакто Путин отново стана президент през 2012 година, след като четири години бе премиер.

Карен Вартапетов отбеляза, че отношенията на федералните власти с районите извън Москва не ги стимулират да се реформират и да привличат инвестиции. "Няма стимули за регионален растеж", допълни той.

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев отбеляза, че Русия сега е в "нова реалност", при която икономическият растеж, който средно достигаше 7%, подкрепян от петрола, през разцвета при Путин 2000-2008, сега ще бъде под средния за света.

Кудрин допълни, че дори годишен растеж от 2% - 3% може да е недостижим за Русия през идните години.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Аз вече ти доказах, категорично и неопревержимо, че съм прав - просто си направи труда да прочетеш закона им, който ти пратих. Както виждаш е напълно свободен и достъпен без регистрация. Спомням си, че когато почнахме спора преди седмици беше изръсил поредната глупост, че всичката им нормативна уредба била скертетна и се искало регистрации и т.н - нешо, което отново ти докзавам, че не е вярно. И аз не виждам защо аз трябва да ти доказвам каквото и да било - ти ми докажи, че не съм прав - но със цитат на съответна законова разпоретба и съответните членове и алинеи. А не с празни приказки, имагинерни линкове, които още чакам да ми постнеш, или с приказките на някакви лелки. Ти почна този *** и безсмилен спор - ядоса ме, обърнах ти внимание да те опровергая опитвайки се да запазя добрия тон, ама ти не спираш! Имай поне доблеста да си признаеш, че не си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Ти пък какъв си, та ще ми казваш да млъкна. Може да не искам да млъквам. Вместо да се пениш толкова има много по-лесен начин да ми докажеш, че си прав. На мен просто са ми интересни някои неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Що се отнася за искането за прбиваване в Русия - тъпчо, такова изискване има в законите за гражданство на всяка една страна. Като винаги за възможни и посочени, възможните изключения. Като руското изискване е доста по либерално от американското примерно където срока за пребиване, който се иска е от 10 до 5 г, за облекчените процедури. В Русия, при облекчената процедура се иска само 1. Като през тази 1 г - можеш да прекараш 3 месеца извън Русия, без това да ти наруши отседналоста. Нещо, което отнова много ясно е написано в закона им. ... Просто замълчи и се скрий някъде зашото с всеки ред се излагаш все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
за 48 .. Това вече е върха на дебилизма ти.. Сега се оказа, че двойното гражданство не било забранено в Русия, ама само за руснаците. Хахаха ще ме умориш - ставаш по дебилен и от топ *** Страхо. Тъпан - хайде докажи ми това си абсурдно твърдение с член и алиия от руския закон за гражданството. За приемане на руско краждансто не се иска отказ от друго, ако имаш такова. Ясно и четиво е написано в закона, който ти пратих. Ако дори не си си направил труда да го прочетеш, си мега зле. Ама ултра мега зле.Отделно, че и българско законодателство ми позволява да има двойно:) Закона за руското граждансво не прави разлика между хората имащи двойно гражданство, и ясно е посочено, кой, как и при какви условия може да кандидатства за него. Никъде, ама абсол'ютно никъде няма изискване да се откажеш от другото си гражданство, за да приемеш руско. Може да го направиш по твой избор - но никой не може да те задължи или да ти откаже гражданство заради това, ако си спазил посочените в закона изисквания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Съжалявам но ти си *** :) Неграмотен *** при това. Явно имаш проблеми с четенето и осмислянето на текст. Как съм се запознал и оженил за жена ми, въобще не е твоя работа:)) За жена си съм се ожени изцяло и единствено по любов, и ако тя не беше рускиня, въобще нямаше и да мисля за руско гражданство.) Не съм жиживял 9 месеца в Русия бре ***:) Нали ти казвам че точно това изискване ми е беше проблема да получа гражданство там без усложнения - защото НЕ искам да живея там. а само да развивам бизнес и да печеля.Не съм казвал, че вземането на руско гражданство е лесна работа, но не е по трудно от вземането на българско примерно. И е много по лесно от вземането на Американско.И с Дебилизмите дето пишеш ми ставаш ясен - разбираш от право, колкото *** разбира от атомна физика- демек нищо:)) И единственото "доказателсто" от хилядите линкове, с който щеше да ме засипваш ти е стаия в Дневник ,хаха ***. Абе тъпан - това е поправка в закона им за гражданство, който съм ти постнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Я прочети това:http://***.dnevnik.bg/sviat/2014/08/04.2355892_v_rusiia_vleze_v_sila_strog_zakon_za_dvoinoto/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Я какъв фантастичен коментар си ми написал. Направо ми се иска са го разнищя изречение по изречение. Всъщност аз съм инструктор по ветроходство и като такъв съм преподавал МОРСКО законодателство, което си е международно отвсякъде. А всеки, който има понятие от морско законодателство много добре знае, че голяма част от законите са само теоретични. Та значи ти казваш, че освен всички останали усилия си живял РЕАЛНО поне 9 месеца в Русия? " И понеже аз нямам намерение да живея там, ми трябваше вратичка, т е правно основание да получа ПОЗВОЛЕНОТО ОТ ЗАКОНА ИЗКЛЮЧЕНИЕ". Ще си признаеш ти. Още малко и всичко ще си признаеш. И 2 бона в долари за адвокати. Пак за да ти намерят "правно основание". И след всичко това искаш да ме убедиш, че взимането на руско гражданство е много лесна работа, защото е разрешено по закон. Ами ако не беше женен за рускиня? Абе ти случайно ли се ожени за тая рускиня, или всичко е било заради пустия му паспорт. А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
И продължавам да твърдя, че си гол и бос пи темата, зашото те излових в няколко лъжи:1) До преди малко твърдеше, че в Русия двойното гражданство е ЗАБРАНЕНО. Нещо, което категорично НЕ е вярно и ти го доказах 2) Че ако взема руски паспорт ще трябва да се откажа от Българския. Нещо, което отново категорично ти доказах, че НЕ Е вярно.3) Русия имало милиони хора с двойно гражданство (а уж било забрабено!??), но тв били украинци и затова. ;) Отново пълна тъпня. Най много руснаци имат двойно гражданство с САЩ, Германия, Канада . Поредноста може да не е тази, която съм написал но на 90% това е тройката . Украйна е едва на на 4 то или 5то място по брой на хората в Русия имащи двойно гражданство.Като ако си спомям правилно мисля, че и ЮК я изпреварваше. Но със сигурност Украйна не е на първо място, па камо ли с 90% от руснаците имащи двойно гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Продължаваш да се излагаш. Преподавал си право дръжки. Или ако си, явно не си се справял добре. Няма закон, който да е само теоретичен драги. Моя проблем с Руското гражданаство, като не руски гражданин женен за руски такъв, е било само и единствено изискването за 1 г непрекъснато пребиване там. Което реално е 9 месаца, защото закона позволява да не се губи непрекъснатостта, ако си извън Русия до 3м за 1г. И понеже аз нямам намерение да живея там, ми трябваше вратичка, т е правно основание да получа позволеното от закона изключение. Намерил съм го, кандидатствал съм зя него, проучили са ме, дали са ми го и съответно след положения изпит си получавам гражданаството. 2та бона в долари съм ги дал основно за адвокати, които да ми намерят това правно основание и да ми изготвят нужните документи да го защитя. А а самото ми осноеание е планираната ми инвестиция в РФ и ивенстциония клас, които съм получил за нея. Сега ясно ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
И продължаваш да се излагаш :))) Депардийо САМ и доброволно се отказа от френското си гражданство и прие Руско. За да избегне 75% данък богатство, ковто тъпака Оланд наложи, :) Отделно не съм много добре запознат с френския закон, но мисля, че той вече не наистина НЕ позволява двойно гражданство с трети страни (извън ЕС). Та мисля, че няма как да имаш руско и френско гражданство, но по френския закон. А не по руския, който ПОЗВОЛЯВА двойноно гражданство. Нещо, което ти твърдеше, че било ЗАБРАНЕНО, и което аз категорично ти доказах, че не е така с неопровержимо доказателство, Така че престани да се излагаш! Ставаш жалък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още