fallback

Кредиторите не са приели предложенията на Гърция?

След изказване на Ципрас по темата европейските борси поеха отново надолу

13:30 | 24.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Ципрас преди да замине за Брюксел. Снимка: Ройтерс

Непосредствено преди решителните преговори в рамките на Еврогрупата за решаване на дълговата криза в Гърция нови спекулации предизвикаха безпокойство.

Още преди отпътуването си за Брюксел гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил пред членове на кабинета си, че някои кредитори не са приели плановете за намаляване на публичните разходи, предават агенциите Bloomberg и Reuters. И двете се позовават на неназован правителствен представител.

Ципрас критикува днес позицията на "някои институции", имайки предвид Международния валутен фонд (МВФ), които не приемат предложените от Гърция "компенсаторни мерки",  съобщи гръцки правителствен източник.

Ципрас e казал това в обръщение към сътрудниците си, преди да замине от Атина за Брюксел, където ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с президента на Европейската централна банка Марио Драги и с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.

От своя страна германският SPIEGEL е научил от свой източник от управляващата партия СИРИЗА, че най-малкото Международният валутен фонд (МВФ) е отказал да приеме гръцкото предложение. Междувременно обаче от ЕК няма никаква информация по темата.

„Разговорите едва сега започват“, казва говорител на комисията.

Въпреки че още няма яснота, новините оказват натиск върху борсите. Индексите Dax и EuroStoxx50 разшириха загубите си и са с 1,5% надолу. Атинският водещ индекс ASE се срина в един момент с 4,4 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
fallback