fallback

Удължаване на гръцката спасителна програма до края на годината се обсъжда в Брюксел

На масата на преговорите вероятно ще се върне и въпросът за по-дълбоко преструктуриране на дълга на Гърция

21:35 | 23.06.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Удължаване на сегашната спасителна програма за Гърция до края на годината е на масата на преговорите, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на дипломатически източник, пожелал анонимност.

Източникът на изданието не изключва и трета спасителна програма за страната. Допълнителни средства може да се освободят и от фонда за рекапитализация на гръцките банки и програма за пазарите на ценни книжа към Европейската централна банка, така че да не се стига до нови заеми.

Сегашната спасителна програма за южната ни съседка изтича в края на юни.

Утре вечер финансовите министри на държавите от еврозоната отново се събират в Брюксел, за да обсъдят реформите, предложени от правителството на Алексис Ципрас, и да решат дали да отблокират 7,2 млрд. евро от помощта за страната.

Националните парламенти обаче могат да одобрят изразходването на парите след приемането на съответните закони за реформите. Така Гърция разполага с много малко време, за да премине през юни, без да обяви неизпълнение на задължения по дълга си.

Само на Международния валутен фонд (МВФ) страната трябва да плати 1,6 млрд. евро на 30-ти юни, припомня изданието.

Според източника на изданието на масата на преговорите вероятно ще се върне и въпросът за по-дълбоко преструктуриране на дълга на Гърция. Ципрас отдавна се стреми да преструктурира задълженията на страната, които достигат 320 млрд. евро – почти 180% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според Ципрас дългът на Гърция трябва да бъде “радикално преструктуриран”, за да има страната някакъв шанс за възстановяване.

Според дипломата обаче вземането на решение по темата ще изисква “политически мандат”. Основна тема на разговорите в Брюксел е как да се определи този мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
fallback