fallback

Британският охранител G4S с план за овладяване на гръцка банкова криза

През миналата седмица гърците са изтеглили от банковата система над 4 млрд. евро

15:48 | 23.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Британската охранителна компания G4S, която е активна и в България, е разработила заедно с гръцката централна банка планове как да поддържат банкоматите в Гърция заредени в случай на банкова криза, предаде Ройтерс.

G4S - най-голямата компания за услуги, свързани със сигурността, в света, е осигурила миналата седмица пари в брой за редица големи компании на фона на засилването на опасенията за стабилността на гръцките банки, твърди Андреас Патеракис, ръководител на подразделението на концерна за Южна Европа.

„Вторник, сряда и четвъртък бяха критични, наистина критични", коментира той мащабното теглене на пари от гръцките банки. По думите му обаче ситуацията се е успокоила през уикенда. 

През миналата седмица гърците са изтеглили от банковата система над 4 млрд. евро заради опасенията, че страната може да обяви фалит и да напусне еврозоната. Само в четвъртък и петък бяха изтеглени над 1 млрд. евро дневно на фона на опасенията, че Атина може да въведе капиталов контрол. Властите отхвърлиха да имат подобни намерения.

G4S е разработила планове колко пари в брой ще трябва да транспортира в страната и кога, посочи Патеракис. Компанията има подобен опит от банковата криза в Кипър през 2013 година, припомня Ройтерс.

През последните месеци тя е увеличила служителите си, за да отговори на засиленото търсене на пари в брой, което според нея е нараснало с 30 процента за последните две седмици. За разлика от банковата криза в Кипър обаче според Патеракис ситуацията в Гърция е очаквана и все още не е кризисна.

"Нямаме нужда и няма да включваме полицията и в никакъв случай армията. Няма да се налага да играем роля. Ако обаче бъдем помолени да транспортираме по-големи суми, може да помолим за полицейски ескорт, особено до отдалечени райони", допълва експертът.    Междувременно стана ясно, че гръцката централна банка не е давала нареждания да се въведат ограничения върху сумите, които се теглят, предаде ТАСС, като цитира директора на гръцкия филиал на руската банка КЕДР Анна Авакова. 

"Банката ни работи по гръцките закони и е задължена да  изпълни всички разпореждания на надзорните органи, включително на централната банка. Не сме получавали нареждания за въвеждане на лимит", посочи Авакова. "Самите ние не сме въвеждали лимит и не се готвим да го правим", допълни тя. Авакова отбеляза, че не може да коментира политиката на гръцките частни банки. Ако са въвели ограничения, те са го направили като частни организации, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
fallback