fallback

Pyсия подготвя нови контрасанкции срещу ЕС

Ще действаме въз основа на идеята за реципрочност, заявиха от Кремъл

16:15 | 22.06.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският премиер Дмитрий Медведев възложи на своя заместник Сергей Приходко да подготви предложение за разширяване на руските ответни санкции срещу ЕС, пише руският вестник "Вести" в сайта си.

Правителството също така ще изготви постановление със списъка на стоки, подлежащи на санкции.

"Сергей Едуардович, предвид факта, че антируските санкции на ЕС бяха удължени с шест месеца, аз Ви моля да подготвите жалбата ми до президента с предложение за удължаване на президентския указ за налагане на ограничителни мерки от страна на Русия и на съответния държавен указ, с който се установяват категориите продукти и предмети на външнотърговски сделки, които са обект на руските ограничителни мерки", каза Медведев по време на среща с вицепремиера.

Съветът на ЕС на равнище министри на външните работи удължи на 22 юни икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца – до края на януари следващата година.

"Европейският съюз разшири икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2016 г. в пълно прилагане на споразумението от Минск", отбеляза тогава представителят на Европейската служба за външна дейност на ЕС Сюзън Кийфър.

Обяснявайки решението на Съвета на ЕС, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва ще реагира на разширяването на санкциите на ЕС на базата на реципрочност. "Ние многократно заявихме, че при санкциите в основата на нашия подход е принципът на реципрочност", отбеляза Песков.

"Русия не е инициатор, но в този случай, тъй като режимът на санкции бе удължен, ние ще действаме въз основа на реципрочността. Русия смята санкциите за необосновани, незаконни, но никога не сме били и няма да бъдем инициатори на мерки за налагане на санкции", каза Песков, отбелязвайки, че тази практика цели "не само да навреди на интересите на участниците в икономическата дейност в нашата страна, но и на самите страни, а именно интересите на данъкоплатците в европейските държави".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
fallback