fallback

Варуфакис: Еврогрупата е опасно близо да приеме излизане на Гърция от еврозоната

Гръцкият министър на финансите увери, че е представил на колегите си всеобхватно предложение, което може да разреши кризата за много кратко време

22:47 | 18.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврогрупата е опасно близо до това да приеме катастрофата - излизане на Гърция от еврозоната. За това предупреди гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, пише DPA, цитирана от БТА.

След края на срещата на финансовите министри от еврозоната в Люксембург Варуфакис увери, че е представил на колегите си „всеобхватно предложение, което може, ако бъде прието, да разреши за кратък период от време гръцката криза веднъж и завинаги“.

Нашата инициатива включва автоматично ограничаване на бюджетния дефицит, отбеляза той.

Броени минути по-рано председателят на Еврогрупата, холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, обаче заяви, че кредиторите все още очакват насрещни предложения от Гърция.

Самият той посочи, че Гърция се насочва към излизане от еврозоната, предава Bloomberg.

Атина и кредиторите трябва да постигнат споразумение през следващите три дни, така че то да бъде представено на лидерите от еврозоната на срещата им на върха в понеделник, каза високопоставен френски дипломат, цитиран от Ройтерс.

За тогава е насрочена нова среща, на която министрите на финансите на държавите членки на еврозоната ще се опитат за пореден път да достигнат до окончателно решение на гръцкия дългов въпрос.

Още в сряда, преди началото на срещата гръцкият финансов министър Янис Варуфакис коментира, че не очаква споразумение в Люксембург, добавяйки, че само правителствените ръководители могат да разчупят ледовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
fallback