fallback

"Газпром" не изключва привличането на други акционери към "Турски поток"

Имаме кандидати за морския участък, заяви вицепрезидентът на газовия гигант Александър Медведев

09:00 | 18.06.15 г. 5

Руската газова компания "Газпром" не изключва привличането на други акционери към проекта "Турски поток", заяви вицепрезидентът на компанията Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

"Имаме кандидати (за акционери - бел. ред.). Да, за морския участък", заяви Медведев пред журналисти. Той уточни, че засега такива преговори не се водят.

"Сега няма необходимост от водене на преговори. Има кандидати. Първо трябва да се получат всички необходими решения, съгласувания", посочи той.

"Газпром" и турската компания Botas-1 подписаха през декември 2014 г. меморандум за строителство на газопровод с мощност 63 милиарда куб. м газ годишно от Русия към Турция през Черно море, припомня БТА.

Новият газопровод ще мине от района Анапа по дъното на Черно море до Къйъкьой в европейската част на Турция и по-нататък през Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница.

Морският участък на газопровода ще се състои от четири разклонения, всяко с мощност 15,75 млрд. куб. м. Предвижда се газът от първото разклонение да бъде изцяло насочен към турския пазар. 

По-рано през юни от Анкара потвърдиха, че "Газпром" изпрати на Турция исканите координати на сухопътното трасе на "Турски поток". По думите на енергийния министър на Турция Танер Йълдъз преговорите са в ход само що се отнася до първата тръба, която трябва да захрани Турция с природен газ. Нейният капацитет е 16 млрд. куб. м. природен газ годишно.

Плановете на Русия са "Турски поток" да замести "Южен поток" и да бъде с капацитет от 63 млрд. куб. м. По-голямата част от количествата суровина – 47 млрд. куб. м. ще бъдат предназначени за европейските клиенти на "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
fallback