fallback

Ципрас: Гърция се намира в сложна ситуация и има нужда от помощ

Атина се стреми да се договори с международните кредитори за решаване на проблемите, посочва гръцкият премиер

20:02 | 16.06.15 г. 11

Икономиката на Гърция се намира в сложна ситуация и има нужда от помощ. Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА, предаде ТАСС.

От изхода на преговорите с международните кредитори зависи бъдещето не само на Гърция, но и на цяла Европа. Ако ЕС иска да намери изход от създалата се ситуация, трябва да се заслуша в нашите предложения. Ние ще продължим да търсим решение, но само такова, каквото ще бъде по силите на нашата страна и на народа ни, заяви Ципрас. 

Министър-председателят посочи днес още, че неговото ляво правителство е отхвърлило искания от кредиторите за налагане на нови мерки за икономии на стойност 1,8 млрд. евро, пише БТА.

Гръцкият премиер заяви, че кредиторите се опитват да "унижат" неговото правителство и че настояването им за допълнителни икономии е политически мотивирано. Ципрас посочи, че иска споразумение, което да сложи край на приказките за напускане от Гърция на еврозоната, но изтъкна, че правителството му е било изкачено на власт, за да сложи край на икономиите, предаде Ройтерс.

"Мандатът, който получихме от гръцкия народ, е да прекратим политиката на икономии", заяви той пред депутатите от неговата лява партия СИРИЗА.

"За да постигнем това, трябва да потърсим споразумение, което ще разпредели бремето равномерно и което няма да засегне работещите и пенсионерите", каза още Ципрас.

Той уточни, че Атина се стреми да се договори с международните кредитори за решаване на проблемите, свързани с финансирането, като бъде нанесен възможно най-малък ущърб за населението на страната, информира ТАСС.

"Главната ни задача в създалата се ситуация е да бъде нанесена най-малка възможна вреда на населението на Гърция. Изложени сме както на натиска на кредиторите, така и на натиска на народа и опитваме да поправим грешките на предишното правителство", каза Ципрас.

"Търсим пътища за разрешаването на проблемите, свързани с безработицата, като отново назначаваме на работа хора, които са били съкратени, включително в националната телевизия", добави гръцкият премиер.

Изказването на премиера изглежда задълбочава безизходицата между Атина и нейните кредитори, посочва Ройтерс.

Гръцкият министър-председател заяви, че Европейската централна банка настоява за финансово "задушаване" на Гърция и обвини ЕЦБ и ЕС, че отказват да предложат облекчаване на дълга.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
fallback