IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Москва предупреди за "опасни последици" от западната военна техника в Източна Европа

САЩ и съюзниците им подкопават ключови разпоредби на споразумението на НАТО с Русия от 1997 г., заявиха от руското външно министерство

17:27 | 16.06.15 г. 95
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отношенията между Русия и Запада отново ескалираха, след като Москва предупреди, че всяко разполагане на военна техника по границата с Източна Европа може да има "опасни последици".

Предупреждението дойде, след като руският президент Владимир Путин обяви във вторник, че Русия ще разшири ядрения си арсенал през тази година с над 40 нови междуконтинентални балистични ракети, предаде Ройтерс.

Руското външно министерство отправи предупреждението в понеделник, след като New York Times и други медии съобщиха, че САЩ са предложили да съхраняват военно оборудване за до 5 000 войници в съюзническите държави от Източна Европа.

"Появата на тази информация потвърждава, че САЩ, в сътрудничество със съюзниците си, очевидно имат сериозни намерения за подкопаване на ключови разпоредби на споразумението на НАТО с Русия от 1997 г., в което Алиансът обеща да не разполага значителни военни сили на територия от държавите, посочени в постоянния списък", съобщи министерството в изявление на своя уебсайт.

"Надяваме се обаче, че разумът ще надделее и че ситуацията в Европа ще се предпази от изпадане в нова военна конфронтация, която може да има опасни последици".

Изявлението предшества коментарите на Путин, който приветства военни части във вторник. Посрещайки участниците, той обяви добавянето на нови балистични ракети, които по думите му ще "преодолеят дори и най-съвременни технически системи за противоракетна отбрана".

Източна Европа и балтийските държави, споделящи обща граница с Русия, стават все по-нервни относно поредните сигнали за провокативни военни учения на Русия. Това следва анексирането на Крим през миналата година и последвалите санкции от страна на Запада.

Независимо от това руското външно министерство заяви, че предложеният ход от страна на САЩ за разполагане на военна техника по границата е бил част от пропагандния заговор на Европа срещу Москва.

"Вашингтон казва, че е необходимо планиране на мерките за "повишаване на доверието" на европейските съюзници в отговор на "руската заплаха", казва министерството. "В действителност и Вашингтон, и Брюксел са наясно, че " руската заплаха" не е нищо повече от мит", добавят още от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 13
ing5rov
преди 9 години
И той не знае...казали му стреляй и той стреля...мисленето е голям проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 8
Ango
преди 9 години
Ти за тази статия ли се изказваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 42
newrussia
преди 9 години
Кой БИЛ ПОСЛЕ ФАШИСТА, НА КАКВИ СЕ ПРАВЯТ ТИЯ ЧЕРЕН *** .. ВОЙНА ЛИ ИСКАТ? КАКВО ПРАВЯТ??? *** *** ТЕРОРИСТИ СА ТОВА КРЕМЪЛСКАТА ХУНТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още