fallback

Путин и Ердоган преговаряха по широк кръг от теми в Баку*

Какво са обсъдили двамата държавни глави първоначално остана скрито за медиите, а по-късно от Кремъл потвърдиха, че "Турски поток" е бил тема на разговорите

11:01 | 13.06.15 г. 8

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган проведоха преговори по време на откриването на първите Европейски игри в Баку, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Темите на разговора първоначално останаха скрити за медиите, но от руска страна на срещата са присъствали външният министър Сергей Лавров, енергийният министър Александър Новак, ръководителят на „Росатом” Сергей Кириенко и на „Газпром” – Алексей Милер.

По-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че двамата държавни глави са обсъдили "Турски поток", строителството на АЕЦ Аккую и обстановката в Украйна. "Турски поток" е бил обсъден в контекста на енергодиалога между двете страни, допълни още Песков. 

По отношение на АЕЦ Аккую са били обсъдени "технически проблеми, които винаги съпровождат крупното строителство", обясниха от Кремъл. 

Припомняме, че в началото на декември 2014 година руският президент Владимир Путин сложи край на „Южен поток” и насочи тръбите към турския бряг.

Реализацията на проекта, получил названието „Турски поток” в публичното пространство, може да започне всеки момент декларира още в началото на май лидерът на „Газпром” Алексей Милер.

На този етап обаче работата не е започнала. Преди броени дни от газовия гигант и за първи път обявиха прогнозната цена на първата тръба на „Турски поток” – към 3,3 млрд. евро.

* Информацията е актуализирана към 18 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
fallback