fallback

Русия праща пореден конвой с хуманитарна помощ за Източна Украйна

На фона на ескалиращото напрежение в размирните региони украинското правителство предупреди, че може да се стигне до мораториум на плащанията по дълга

11:33 | 11.06.15 г. 5

Русия изпраща нов конвой с хуманитарна помощ за Донецка и Луганска области, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Камионите вече са пристигнали на руско-украинската граница и чакат да преминат.

Това е 29-ят конвой, който Русия изпраща в Украйна. От миналата година до сега в засегнатите от размириците области са изпратени 36 хил. т хуманитарни помощи, основно храни и стоки от първа необходимост.

През последната седмица боевете между проруските сепаратисти и правителствените военни сили в източните райони на Украйна се подновиха, като двете страни взаимно се обвиняват за неспазването на мирното споразумение.

В Донецк през последните дни под обстрел са цели жилищни квартали, които са на практика откъснати от света, съобщава Ройтерс. Цели блокове са разрушени, но поне засега няма официални данни за жертвите.

Напрежението в страната ескалира, след като Европейският съюз (ЕС) обяви, че възнамерява да удължи санкциите срещу Русия, докато Москва не гарантира спазването на мирното споразумение от Минск за Източна Украйна.

Междувременно украинското правителство предупреди, че може да се стигне до мораториум на плащанията по дълга, преди да се постигне споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълговете, за да се намали натискът върху платежния баланс, съобщава АП.

През тази седмица финансовият министър на Украйна Наталия Яреско и премиерът Арсений Яценюк са на посещение в САЩ, където ще се срещнат с представители на Международния валутен фонд (МВФ), за да търсят по-голяма подкрепа.

Яреско коментира, че Украйна не може да чака до септември, за да постигне споразумение с кредиторите си. Тя посочи, че очаква следващия транш на МВФ през юли, дори и ако дотогава няма споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълга.

Яреско отказа да коментира и дали Киев е в състояние да направи купонните плащания към кредиторите си през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
fallback