fallback

Standard & Poor's понижи отново рейтинга на Гърция до CCC

„Решението трябва да даде възможност страната да се върне към растеж със социално единство, но и с поносим дълг“, твърди Алексис Ципрас

09:29 | 11.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция. Оценката за дългосрочните задължения е намалена от "CCC+" до "CCC" с отрицателна перспектива, съобщи агенцията, цитирана от Ройтерс. S&P подчерта, че Гърция е отложила предстоящите през този месец плащания на кредитите към Международния валутен фонд (МВФ) за края на месеца, което може да означава, че „гръцкото правителство дава приоритет на плащанията на пенсии и други социални разходи за сметка на плановите си задължения за изплащане на дълга“.   Междувременно най-висшият гръцки съд задължи заплашената от изпадане във фалит държава да отмени решение за намаляването на пенсиите. Съдът реши, че съответният приет през 2012 г. закон е противоконституционен. Решението противоречи на гръцкия закон и на Европейската конвенция за правата на човека, защото е лишило пенсионерите от правото на достоен живот, реши съдът.

Въпреки това пенсиите не трябва да се вдигат с обратна дата, но все пак според икономисти общественият бюджет ще се натовари допълнително от отмяната на намаленията в бъдеще с до 1,2-1,5 милиарда евро годишно.  Под натиска на международните кредитори правителствата в Атина взеха решения на няколко пъти през последните пет години да намаляват пенсиите. С решението от ноември 2012 г. всички основни и допълнителни пенсии бяха намалени с пет до десет процента, а редица пенсионери и асоциации на пенсионери подадоха жалба в съда и сега получават възмездие, предава DPA.

„Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговора си в сряда вечер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. 

„Решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще", заяви Ципрас след продължилата близо два часа среща с Меркел и Оланд.

Както Ципрас, така и говорител на германското правителство определиха разговорите като "конструктивни". Гръцкият премиер каза, че решението трябва да даде възможност на Гърция да се върне към растеж със социално единство, но също с поносим дълг. Същевременно той пподнови призивите си за преструктуриране на гръцкия дълг, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите, допълва Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере преди срещата, че Ципрас трябва да преговаря не с нея и с Оланд, а и с трите институции, които представляват кредиторите - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Преговорите обаче са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите, за реформи на пазара на труда и предложените цели за бюджетни излишъци. Гърция може да просрочи плащанията си по дълга в края на месеца, ако не получи средства от кредиторите, отбелязва Ройтерс. В края на месеца Атина трябва да върне 1,6 млрд. евро на МВФ. Срещата на Ципрас, Меркел и Оланд беше петият им разговор за по-малко от две седмици, което показва сериозността на усилията на най-високо равнище за предотвратяване на провал, който би принудил Гърция да напусне еврозоната, посочва още Ройтерс.

Повече за решението на рейтинговата агенция можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на TB Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
fallback