IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите отново на кръстопът

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е напът да загуби най-значимия "адвокат" на страната си - Жан-Клод Юнкер

08:31 | 08.06.15 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер не присъства на масата на преговорите на срещата на върха на Г7 в Германия, но въпреки това е в устите на мнозина. Нерешената дългова криза се отразява негативно на срещата на най-могъщите индустриални нации в света в Двореца Елмау. До каква степен е така, стана ясно още в началото на същинската среща, предава DPA.

Жан-Клод Юнкер свика пресконференция в двореца в неделя сутринта. До този момент председателят на Европейската Комисия бе този, който показваше най-голямо разбиране към гръцкия Гърция премиер Ципрас. Но сега изглежда, че дори Юнкер започва да губи търпение. Люксембургският политик изглежда изнервен, а части от неговите бележки напомнят на ядосана реч. Ципрас очевидно е отчужден може би и от най-важния си адвокат в Брюксел.

Но има защо Юнкер да е ядосан. Отчаяно кредиторите търсиха през миналата седмица решение в драмата с гръцкия дълг. Ако кредиторите не платят последния транш от помощта в края на юни, Гърция е сериозно заплашена от изпадане в несъстоятелност - с непредвидими  последици за страната и за Европа. Но останалите 7,2 млрд. евро ще бъдат изплатени на Атина само когато Гърция се ангажира с нова програма за реформи. От друга страна, правителството в Атина не е склонно да приеме такова предложение на кредиторите.

До средата на седмицата кредиторите се надяваха на скорошно постигане на споразумение с Гърция. Юнкер представи в сряда на Ципрас в Брюксел компромисен документ от пет страници с икономически мерки, включващи увеличение на ДДС и орязване на заплатите и пенсиите на държавните служители. Ципрас не бе много ентусиазиран. Но и двете страни са разделени в предложенията и възнамеряваха преди събота да се срещнат отново. Въпреки това не се стигна до подобна среща. Ципрас отхвърли компромисното предложение на кредиторите, като в петък пред гръцкия парламент го нарече "абсурдно". Ципрас определи предложението като "безразсъдно" и каза, че Атина не може да го приеме.

И сякаш, за да е сигурен напълно, че провокативното му послание ще пристигне в Елмау, в петък Ципрас посегна към телефона и се обади на руския президент Владимир Путин, чиято страна бе изключена от върха на Г7 заради кризата в Украйна.

Късно в неделя председателят на ЕК заяви, че кредиторите на Гърция не са й поставили ултиматум с отправеното миналата седмица предложение. Юнкер направи изказването преди срещата на върха на Г-7 в Германия, след като гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви в петък, че предложенията на кредиторите за сделка за дълга на Гърция са "неприятна изненада".

Юнкер съобщи, че Гърция все още не е представила на европейските институции предложенията си за реформи и за отношенията с кредиторите.

"Очаквах да получа предложенията на гръцкото правителство до четвъртък, но те така и не се появиха - нито в четвъртък, нито в петък, нито в събота. Надявам се да видя тези предложения в най-скоро време, за да ги обсъдя с премиера на Гърция по време на срещата на върха ЕС-Латинска Америка на 10 юни в Брюксел", каза Юнкер. Според Юнкер предложението дава ясно да се разбере, че има място за преговори. Той каза, че Ципрас представя предложението на институциите (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка) като ултиматум - или това, или нищо. По думите му обаче случаят не е такъв. 

Междувременно и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че страната е твърдо решена да отхвърли последните предложения на Европейския съюз, целящи да бъде избегнат дефолт на страната. „Това беше агресивен жест, целящ да тероризира  правителството, но без да разбере, че това гръцко правителство не може да бъде тероризирано", каза Варуфакис пред вестник Proto Thema.  Той добави, че "документът, представен на премиера, граничи с обидата".

„Нуждаем се от реформи, преструктуриране на дълга и инвестиции, ако не получим тези три елемент заедно, няма да подпишем", предупреди още министърът на финансите.

Малко по-късно в постинг в блога си гръцкият финансов министър призова германския канцлер Ангела Меркел за "слово на надеждата" като това, което Германия получава в края на Втората световна война, което да покаже на Гърция, че Европа е готова да прекрати исканията си за строги икономии.

Варуфакис сравни в своя блог ситуацията в Гърция с тази в следвоенна Германия, когато бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс произнася историческа реч през 1946 г. Речта в Щутгарт бележи отказ от политиката на наказване на Германия, подкрепяна от победилите я държави, и предлага на германския народ перспектива за растеж и възстановяване, припомня Варуфакис.

"Седем години по-късно, моята страна, Гърция, се нуждае от такава възможност", заяви гръцкият финансов министър. "По-големи икономии се изискват от една икономика, поставена вече на колене, благодарение на най-тежката доза икономически мерки, които една страна в мирно време някога е била принудена да понесе", посочва още Варуфакис.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 12 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
Сори, ама това са тотални глупости. Тоя Гезел даже и не си заслужава да се коментира. Без лихви няма да има спестяване. Без спестяване няма да има инвестиции. Без инвестиции няма да има нещо. Проблемът не е лихвата, а в неразумните кредитополучатели, които не знаят кога да спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 38 rate down comment 1
smart-ass
преди 9 години
Гръцкото правителство е като *** фамилия, която от "джебчийство и просия" преди кризата е съумяло да си вдигне палат в собствената държата - къща на 5 етажа, с 16 спални, показни разностилни орнаменти по фасадата и покрива и даже светещ доларов знак на стълбището към втория етаж. Сега "ромския барон" проси енергийни помощи (от другите данъкоплатци) за социално слаб, за да отоплява всички стаи в огромната къща. И даже е нагъл, че се възмущава, че го унижавали като му отказват молбите за помощи. И се жалва, че е дискриминиран и репресиран. Това е правителството и идеологията на Гърция днес! и сами си вярват, че са ВИПаджии със специални пожизнени заслуги. И ирония влагат, че сега били като следвоенна Германия. Нагли, нагли до безобразие, долна паразитна ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Хъм , пазара въобще не работи перфектно...---финансисте, стига си вярвал ти и другите като теб, в тоя "пазар"! Няма "пазар", ако "аз" не искам да купувам... разбираш ли го? Изкуственото стимулиране у хората, на желание за консумация, чрез леснодостъпен "живот на заем" , видяхме до къде доведе цял свят - до неизбежното гълтане "на вода" и на тези, дето стимулираха консумацията. Оставете нещата да се развиват по естествен път .... не ги "стимулирайте", т.е. не форсирайте насила "консумация" от която няма реална жизнена необходимост .... това води до катастрофа за всички! Намалете лихвите, свалете тежестта и през много ситно сито отпускайте кредити! * Малка лихва - малка дългосрочна печалба - висока %-на възвращаемост - кораба плува без да се клати* висока лихва - голяма краткосрочна печалба - ниска %-на възвращаемост - кораба плува към скалата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Нещата се оправят лесно прогресивен данък върху лихвите по държ.дълг тоест вдига се лихвата вдига се и данъка и пак стигаме до офшорките Лихвата е доход а доходите се облагат в държавата от където идват Мога да оправя светът за 800 секунди толкова ще ми отнеме да го кажа и има няколко години технологично време Начина е *** - таван на печалбите и заплатите и забрана на офшорките и т.н. регулации и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoТова се знае прекрасно от финансовата олигархия и затова искат търг.споразумение между САЩ и ЕС с цел ''инвеститорите'' да могат да съдят държавите в частен съд и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Всяка държава е суверенна тоест можа да решава всичко с референдум ,че политиците са страхливци ,и в случая например Гърция данък лихва върху държ.дълг и т.н. темата е сложна защото се подменя международното право
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
СВЕТЪТ В РЕЦЕСИЯ ИЛИ В СИСТЕМНА КРИЗА ? - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 ''Къде се провалиха икономистите'' на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International (под постинга) - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149''Системата'' се провали и трябва радикално нова система - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКААз изследвам откога се знае за това и Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2Според мен още 1982год. се знае ,че ''системата'' се провали ,че в затворена система като Земята не може да има постоянен растеж и изчерпването на петрола е отделно и въпроса е какво може да се направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 11
SS-23
преди 9 години
аз и вчера писах : от където е минала "лихвата" - трева не никне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 11
Атанасио
преди 9 години
Над 51% от проблемите на света идват от лихварството и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм Лихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200От години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 21
SS-23
преди 9 години
Нали се сещаш, че тази ниска лихва трябва да бъде платена от някого Та, ми е много интересно ти от кого предлагаш да бъде платена тя?-----Ами то е очевидно - от този, който е с парите. Абе вие тука сте ми много интересни (финансистите) имате разсъждения, лишени чисто физическата логика. Искате да плаща този, който няма, за да не падне и косъмче от главицата, на тоя, който е оскубал този, дето искате да плаща. Абе, как си я представяте тая работа, чисто практически, физически?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 1
data
преди 9 години
Хъм , пазара въобще не работи перфектно - в противен случай хилвите за гърция отдавна щеше да надхвърлят 10-те % а тя самата щеше да е фалирала отдавна и да е въвела драхмата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
SS-23
преди 9 години
Е полагането на обществено полезен труд какво е.---Какъвто и да е вид труд - насила няма как да бъде извършен, ако този, който искаш да го извърши, сам не реши да го направи и /или не е убеден, че трябва да го направи. Разбираш ли ме, какво искам да кажа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още