fallback

В Гърция се заговори за предсрочни избори

Три четвърти от гърците искат страната им да остане в еврозоната, 37% подкрепят предсрочен вот

12:58 | 05.06.15 г. 4

Крайнолевите фракции в правителство на Гърция заявиха, че може да се стигне до предсрочни избори, ако международните кредитори не смекчат условията си по сделката “пари срещу реформи”, съобщава АП.

Предупреждението дойде от зам.-социалния министър Димитрис Стратулис – един от най-твърдолинейните членове на правителството на СИРИЗА.

"Кредиторите искат да наложат строги мерки. Ако те не отстъпят от този пакет, шантажиращ правителството, ще трябва да потърсим алтернативни решения, избори", коментира Стратулис.

По-рано Атина отложи плащането към Международния валутен фонд (МВФ), което трябваше да направи днес, с мотива, че ще плати задълженията си към фонда накуп в края на месеца. За първи път през последните пет кризисни години обаче властите в страната отлагат плащане по дълговете си, подчертава Ройтерс.

Все още премиерът Алексис Ципрас не е успял да се договори с кредиторите на страната необходимите реформи, за да получи договорените още през февруари допълнителни средства по спасителната програма за Гърция. Последната среща между Ципрас и лидерите на ЕС се състоя в сряда късно вечерта. Очакваше се, че днес ще има нова среща, но според дипломати такава няма да се състои преди вторник.

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, който беше отстранен от преговорите с кредиторите, също се включи в коментарите, като посочи, че наложените мерки за икономии само “влачат” дълговата криза и отлагат силно необходимия на страната икономически растеж.

Същевременно Deutsche Welle изнесе данни от проучване на общественото мнение, поръчано от новинарския сайт Newsit, според които 37% от гърците подкрепят провеждането на предсрочни избори. Малко под половината от анкетираните пък подкрепят сделка между правителството и кредиторите, но само при условие, че не се налагат нови мерки за икономии.

Данните сочат още, че 75 на сто от гърците искат страната им да остане в еврозоната. Същевременно икономическият министър на Гърция посочи в интервю за ВВС, че правителството е избрано с мандат да преговаря с кредиторите, а не да напуска еврозоната. Ако се стигне до това, той също намекна, че преди това в страната вероятно ще се проведат предсрочни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
fallback