fallback

Варуфакис: Преговорите ще бъдат финализирани до края на юни

Колкото повече наближава краят на преговорния процес, толкова по-твърда е позицията на кредиторите, смята финансовият министър на Гърция

14:26 | 04.06.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е оптимист и смята, че преговорите с кредиторите на страната ще бъдат финализирани до 30 юни, съобщава агенция ANA-MPA, цитирана от БТА. 

Пред местно радио Варуфакис се обяви за постигане на едно "общо споразумение" с кредиторите, което да включва не само мерки за реформи, както искат те, но и такива за  преструктуриране на гръцкия дълг, като изрази мнение, че "решение за него може да бъде намерено до края на месеца". 

Той подчерта, че колкото повече наближава краят на преговорния процес, толкова по-твърда ставала позицията на кредиторите.

Преговорите са сложни и напрежението в тях се подсилва от вътрешните разногласия на кредиторите, каза финансовият министър и уточни, че тези различия били единственият проблем, иначе като цяло дебатите вървели положително.

Запитан дали утре Гърция ще плати вноската по дълга си към  МВФ, възлизаща на 303 млн. евро, Варуфакис се въздържа да отговори, като каза, че гръцката държава винаги се е стремяла да погаси задълженията си.

Финансовият министър се противопостави на възможността за предсрочни избори в Гърция, като изтъкна, че няма причина за такива нови избори. Гръцкият народ даде един много ясен мандат на нашето правителство", поясни той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
fallback