fallback

ЕЦБ увеличи помощта за гръцките банки с 500 млн. евро

Финансовата институция може да притисне Атина да сключи нова сделка с кредиторите си в замяна на още свежи пари за банковия сектор, пише Ройтерс

10:37 | 03.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Във вторник Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи размера на парите, които гръцките банки могат да заемат по линия на Програмата за спешна ликвидност ELA, твърди пред MarketWatch представител на гръцката банкова система. Така финансовата институция удължава живота на гръцките трезори на фона на обтегнатите преговори между Атина и нейните кредитори.

Според Ройтерс обаче ЕЦБ може да притисне Гърция да приеме по-бързо нова сделка от кредиторите си, за да предостави още свежи пари за банките.

ЕЦБ повиши размера на средствата, които Централната банка на Гърция може да раздаде на търговските банки до 80,7 млрд .евро от 80,2 млрд. евро, колкото бе сумата през последните две седмици.

„Гръцките банки все още разполагат с неизползван ликвиден буфер от около 3 млрд. евро“, твърди гръцкият представител, пожелал анонимност. Освен това според лицето, европейските централни банкери са обсъждали, но са решили да оставят без промяна, графика за намаляване на облигациите, които гръцките банки ползват като обезпечение в замяна на парите по линия на ELA.

Във вторник сутринта представители на европейските институции и Международния валутен фонд (МВФ) изготвиха проект на споразумение за отключване на спасителната помощ за Гърция, след като късно в понеделник европейски лидери и ръководителите на МВФ се срещнаха, за да преодолеят различията по различни въпроси.

Предложението на кредиторите се очаква да бъде представено пред гръцкото правителство скоро. Очаква се премиерът Алексис Ципрас да пътува до Брюксел днес, за да обсъди предложенията на двете страни с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, добавя Ройтерс.

От друга страна се очаква на днешното си заседание ЕЦБ да увеличи прогнозата си за инфлацията, като заяви, че програмата за покупка на активи за трилион евро вече дава резултат. Очаква се още институцията да запази лихвите, да потвърди прогнозата си за икономическия растеж, да отдели време на количествените улеснения и да обсъди отчасти ситуацията в Гърция, като остави работата на Брюксел.

След срещата на централните банкери президентът Марио Драги ще даде пресконференция. Въпреки че той може да не е склонен да говори за Гърция, едва ли ще избегне лесно темата на фона на обтегнатите преговори между Атина и кредиторите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
fallback