fallback

"Росатом" започва строителството на АЕЦ в Иран през есента

Стойността на двата нови енергоблока ще бъде 10 млрд. долара

17:02 | 01.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

"Росатом" ще започне строителните дейности на площадката на АЕЦ "Бушехр-2" в Иран през есента на тази година, съобщи ръководителят на руският енергиен гигант Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС. 

Работите в момента вървят по график. През есента ще започне строителната дейност в пълен мащаб на площадката "Бушехр-2", посочи Кириенко.

Първият блок на АЕЦ "Бушехр" бе включен в националната енергосистема на Иран през септември 2011 г. Русия и Иран подписаха през ноември в Москва пакет споразумения за изграждане в Иран на 8 атомни енергоблока. Подписан бе договор за оборудване на втория етап от АЕЦ "Бушехр", което предвижда изграждането на два атомни блока и възможно разширяване до четири.

Според постигнатите договорености страните възнамеряват да построят още четири енергоблока на други площадки, които към днешния момент не са определени. Стойността на двата нови енергоблока в АЕЦ "Бушехр" ще бъде 10 млрд. долара. 

Кириенко съобщи също така на форума "Атомекспо-2015" в Москва, че Росатом се подготвя за нов договор с Китай. Изложението "Атомекспо-2015" бе открито днес в руската столица. В бизнес програмата на престижното изложение участват над 1 000 души от 40 страни. 

От българска страна присъстват изпълнителният директор на Българския енергиен форум Жаклен Коен и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов.

Топ експерти от световната ядрена индустрия ще обсъждат в Москва до 3 юни предимствата и проблемите, с които се сблъсква ядрената енергетика, както и нейното социално и икономическо влияние върху държавите и глобалните икономически процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
fallback