fallback

Goldman: Гърция има нужда от нови избори, за да излезе от задънената улица

Според банката предизборната платформа, с която е избрано правителството в Атина, не е съвместима с исканията на кредиторите

14:25 | 01.06.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преговорите между Гърция и кредиторите й изглежда отново за в задънена улица, и могат да предизвикат нови избори, референдум или капиталов контрол върху банковите депозити, или дори фалит, предупреди в понеделник американската инвестиционна банка Goldman Sachs, цитирана от Ройтерс.

Хю Пил,  главен икономист за Европа на Goldman, се опасява, че ще бъде "много предизвикателно" за двете страни да постигнат споразумение, за да се отбликират последните 7,2 млрд. евро от спасителния план за Гърция.

И въпреки че "базовият" сценарий все още е, че компромис в крайна сметка ще бъде постигнат, ситуацията може да се влоши.

Пил твърди, че предизборната платформа, с която е избрано настоящото гръцко правителство - да запази еврото, но без по-нататъшно адаптиране и / или външен надзор, е “несъвместима" с исканията на кредиторите. 

А без сделка правителствените парични резерви на Гърция скоро ще бъдат изчерпани.

With June approaching, here are some key dates for #Greece next month. pic.twitter.com/N31q1Kd22n

— MacroPolis (@MacroPolis_gr) May 28, 2015

Междувременно Bloomberg предаде, че длъжностни лица, представляващи кредиторите на Гърция, са прекарали уикенда в разработването на текст за споразумение, който да бъде предоставен на гръцкия премиер Алексис Ципрас до дни в опит да се сложи сложат край на безизходицата на водените сега преговори. Агенцията се позовава на свой независим източник, който е пожелал да остане анонимен, защото не е упълномощен да коментира темата. 

Информацията на Bloomberg съвпада с тази, изтекла от правителствени източници в Атина, които твърдят, че на Гърция е бил представен текст за споразумение, който предвиждал мерки за икономии в размер на 3,5 млрд. евро.  Според същите източници този текст бил изготвен от Европейската комисия и вече бил изпратен на гръцкото правителство. Той се основавал на споразумението от 20 февруари с Гърция, въз основа на което бе удължена с още четири месеца текущата спасителна програма за страната, и предвиждал за 2015 г. мерки на стойност 3,5 млрд. евро, които трябва да бъдат събрани най-вече от данъци. Именно тази сума засега остава най-спорният момент в преговорите.  Въпреки това е твърде възможно още тази седмица да бъде свикана извънредна среща на Еврогрупата, която да одобри отблокирането на финансирането на Гърция, предава още агенцията.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
fallback