IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статакис: Гърция е близо до споразумение с кредиторите

По думите на министъра на икономиката то ще бъде постигнато до няколко дни

17:08 | 31.05.15 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До няколко дни Гърция ще постигне споразумение с кредиторите, заяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис в интервю за италианския вестник Corriere della sera.

Той се надява, че споразумението ще бъде последвано от среща на Еврогрупата, която ще одобри по-нататъшното финансиране на страната.

Запитан дали ще има трети спасителен пакет за Гърция, Статакис заяви, че все още не е изяснена рамката и този пакет, ако има такъв, ще зависи от устойчивостта на дълга и от очертаващите се перспективи за развитие на страната в следващите 3-4 години.

По думите на министъра това, към което се стреми Гърция, изключва необходимостта от нов спасителен пакет. Той твърди, че плащането на 5-и юни на гръцкия транш към Международния валутен фонд (МВФ) няма да бъде изложено на риск.

Статакис подчертава, че целта на гръцкото правителство в преговорите с кредиторите е да избегне нови съкращения на заплатите и пенсиите. Вместо това трябва да се насърчи конкурентоспособността и да се осигури данъчна устойчивост.

Междувременно продължават интензивните преговори между Гърция и кредиторите. На 30-и май технически екипи на страните са разисквали широк кръг от въпроси. Гръцки дипломатически източници са изразили своето задоволство от напредъка на преговорите. По думите им се върви към постигане на договорености по значими теми, включително за размера на ставките на данък добавена стойност, драстичното орязване на ранните пенсионирания и поетапното сливане на осигурителните каси.

През следващата седмица преговорите трябва да продължат.

От своя страна Никос Вуцис, министър на външните работи на Гърция, заяви пред телевизия Sky, че е убеден, че в следващите дни правителството ще постигне споразумение с кредиторите. Въпреки това той смята, че то ще бъде болезнено за страната.

Министърът на финансите Янис Варуфакис пък оповести плана на кабинета за излизане на Гърция на пазарите. По думите му се предвижда вземането на нисколихвен заем за 30 години от Европейския стабилизационен механизъм, към колко щял да премине гръцкият дълг, държан от Европейската централна банка. Планира се и паралелно преструктуриране на останалите части от дълга.

Според Варуфакис в момента правителствен приоритет е съчетаването на преструктурирането на дълга с инвестиционните инжекции и рефомите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 22
Атанасио
преди 9 години
По принцип няма проблем и 200% държ,дълг ако лихвата е до 0,1% и Гърция май го направи ,и следва Италия с нейните 132% Елементарно е и статията за френският дълг е добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlТоест въпроса е защо фиатните пари не са от държ.банки или като САЩ където ФЕД държи около 10 трилиона от държ.дълг Кражбите са много и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегнат катастрофите и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още