IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статакис: Гърция е близо до споразумение с кредиторите

По думите на министъра на икономиката то ще бъде постигнато до няколко дни

17:08 | 31.05.15 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До няколко дни Гърция ще постигне споразумение с кредиторите, заяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис в интервю за италианския вестник Corriere della sera.

Той се надява, че споразумението ще бъде последвано от среща на Еврогрупата, която ще одобри по-нататъшното финансиране на страната.

Запитан дали ще има трети спасителен пакет за Гърция, Статакис заяви, че все още не е изяснена рамката и този пакет, ако има такъв, ще зависи от устойчивостта на дълга и от очертаващите се перспективи за развитие на страната в следващите 3-4 години.

По думите на министъра това, към което се стреми Гърция, изключва необходимостта от нов спасителен пакет. Той твърди, че плащането на 5-и юни на гръцкия транш към Международния валутен фонд (МВФ) няма да бъде изложено на риск.

Статакис подчертава, че целта на гръцкото правителство в преговорите с кредиторите е да избегне нови съкращения на заплатите и пенсиите. Вместо това трябва да се насърчи конкурентоспособността и да се осигури данъчна устойчивост.

Междувременно продължават интензивните преговори между Гърция и кредиторите. На 30-и май технически екипи на страните са разисквали широк кръг от въпроси. Гръцки дипломатически източници са изразили своето задоволство от напредъка на преговорите. По думите им се върви към постигане на договорености по значими теми, включително за размера на ставките на данък добавена стойност, драстичното орязване на ранните пенсионирания и поетапното сливане на осигурителните каси.

През следващата седмица преговорите трябва да продължат.

От своя страна Никос Вуцис, министър на външните работи на Гърция, заяви пред телевизия Sky, че е убеден, че в следващите дни правителството ще постигне споразумение с кредиторите. Въпреки това той смята, че то ще бъде болезнено за страната.

Министърът на финансите Янис Варуфакис пък оповести плана на кабинета за излизане на Гърция на пазарите. По думите му се предвижда вземането на нисколихвен заем за 30 години от Европейския стабилизационен механизъм, към колко щял да премине гръцкият дълг, държан от Европейската централна банка. Планира се и паралелно преструктуриране на останалите части от дълга.

Според Варуфакис в момента правителствен приоритет е съчетаването на преструктурирането на дълга с инвестиционните инжекции и рефомите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Гърция умишлено не изкарва бюджета на излишък защото иска лихвата да е до 0,1% Общата стойност на старите и новите задължения към данъчните служби е над 77 милиарда евро'' - http://darikfinance.bg/***/115205/%C3%FA%F0%F6%E8%FF+%E5+%E2%FA%E2+%E2%FA%F2%F0%E5%F8%E5%ED+%E1%E0%ED%EA%F0%F3%F2 ''От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц.'' - http://darikfinance.bg/***/115051#commentsТемата е малко по-сложна и от макро иконимическа гледна точка проф.Стиглиц го каза ,и защитавам Гърция в частта ,че лихвата трябва да е до 0,1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Нещо се различават писанията тук и тези на сайтовете на Bloomberg и Reuters.Този гръцки оптимизъм го няма там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
Защо по дяволите когато някой човек проявява финансово безотговорство, изкарва по 300 лв, а харчи по 1300, никоя бамка не му дава кредит...----напротив ... даваха! Сега може вече да не давате, но във времената на балона - пръскаха яко пари бамките ... срещу хвърчащи бележки панелки раздаваха! Е съвсем закономерно - сега идва момента да си платят за безхаберието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
"Гърция трябва да излезе от ЕЗ за да се оправи."- А какво трябва да таправи ЕЗ (ЕС) за да се оправи?- това е по-важното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
lilivan
преди 9 години
абе.., играят си на котка и мишкано в случая мишката ще изхигри котката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 12
kane
преди 9 години
Гърция трябва да излезе от ЕЗ за да се оправи. Ако няма контрол в/у валутата си живота за хората ще бъде тягостен за десетилетия/а може и столетия/ напредБългария е също малка икономика като гръцката и само може да се учи от съдедката си. Ако ние приемем еврото и не отменим борда един ден следваме гръцкия сценарии, малко или повече и населението ни пак ще се топи. България няма национал-социал политици и там е проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
И аз съм близо до споразумение с тъщата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 11
lilivan
преди 9 години
"Запитан дали ще има трети спасителен пакет за Гърция.."Ще има не само трети, а и четвърти, и пети...- Боже защо не сме като гърците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 24
lilivan
преди 9 години
Не съм чела статията, преди да си кажа мнението, а само заглавието:- Очаквахте ли нещо друго?аз - неЗащото фалит на Гърция ще събори не само ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
Напротив. Проблем има. И той е, че въпреки, че е затънала в дългове, Гърция не желае да свие бюджетните си разходи и поне да балансира бюджета си. Нормално е кредиторите да не искат да продължават да наливат пари в държава, която не желае да сложи в ред финансите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още