fallback

Шойбле не изключва фалит на Гърция

Не се обсъжда възможността последният транш за Атина да бъде разбит на по-малки части, заяви германският финансов министър

09:35 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Mинистърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле отказа да изключи възможността гръцката държава да изпадне в несъстоятелност, като по този начин увеличи натиска върху Атина при последните етапи от преговорите за увеличението на финансирането, от което средиземноморската страна се нуждае така отчаяно.

На въпрос дали държи на своите изказани през 2012 г. уверения, че няма да има държавен фалит в Гърция, Шойбле заяви пред журналисти на Wall Street Journal и на френския ежедневник Les Echos, че трябва да "мисля много внимателно в сегашната ситуация дали бих го казал отново“.

„Благодарение на суверенното демократично решение на гръцкия народ ние днес сме свидетели на много по-различна ситуация", каза той, имайки предвид изборите през януари, които докараха в Атина на власт правителството на Сириза.

За да се възстановяват плащанията от спасителния пакет за Гърция обаче Шойбле продължава да настоява за изпълнение на постигнатите споразумения. Той все пак заяви, че атмосферата за преговорите е подобрена, но предупреди в същото време, че няма напредък по темата. 

Противоречивото му изказване по отношение на несъстоятелността на Гърция от 2012 г. е дошло „в спонтанна дискусия в определена аудитория – едно особено положение в Сингапур", заяви сега Шойбле. „Но думите на един министър на финансите очевидно се вписват като в камък - за вечността. В рамките на тези изисквания много внимателно бих помислил в настоящата ситуация дали мога да кажа същото и сега".

В интервюто си Шойбле не крие недоволството си от влошаването на положението в Гърция, откакто Алексис Ципрас пое управлението на страната. Същевременно финансистът определи условията за евентуална трета спасителна програма като по-лоши отпреди известно време. „Трета спасителна програма за  Гърция може да има само ако текущата програма бъде финализирана“, заяви Шойбле, като с това опроверга спекулациите от последните дни, че подобен вариант се обсъжда. Освен това германският министър подчерта, че не се обсъжда възможността последният транш за Атина да бъде разбит на по-малки части.

Ако след изтичане на сегашната програма Гърция постигне първичен излишък, изпълни задълженията си и все още има нужда от финансиране, наистина би могло да се помисли за допълнително финансиране, но "условията за това остават под въпрос, защото Гърция все още не е завършила успешно програмата и в момента вече няма първичен излишък, както през изминалата година", поясни Шойбле. 

Според WSJ министърът не е показал готовност за компромис в рамките на водените преговори с Атина за деблокиране на последния транш от спасителната помощ.

Финансовият министър отхвърли и възможността за оказване на влияние на най-високо политическо равнище, за да се преодолее стигането до задънена улица на техническите преговори. "Преговорите между Гърция и трите институции (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) винаги са били трудни, но поне досега винаги са били успешни", каза Шойбле. "Нямам никакво намерение да се намесвам в този процес." 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
fallback