fallback

Moody's: Налагането на капиталов контрол в Гърция е твърде вероятно

Натискът върху банковата система едва ли ще отшуми в следващите 12 до 18 месеца, гласи доклад на рейтинговата агенция

20:45 | 20.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съществува „висока вероятност“ за налагане на капиталов контрол в Гърция и замразяване на банковите депозити, смятат от агенция Moody's в последния си доклад, пише CNBC.

Moody's Investor Service понижи оценката си за гръцката банкова система от „стабилна“ на „негативна заради значителното влошаване на банковото финансиране и на ликвидността от декември 2014 г. насам. За пет месеца от банките са изтеглени депозити за над 30 млрд. евро, или 18% от общата сума на привлечените средства.

Този натиск едва ли ще отшуми в следващите 12 до 18 месеца, твърдят от Moody's. Ето защо вероятността от налагане на капиталови ограничения и замразяване на депозитите в гръцките банки е твърде висока.

Сред причините за понижената оценка за гръцката банкова система е ревизията в посока надолу на прогнозата на кредитната агенция за икономическия растеж на страната през 2015 и 2016 г. От Moody's посочват като основна причина политическата среда, заради която икономическата активност е замръзнала.

Сега от Moody's очакват, че гръцката икономика ще расте само с 0,5% през 2015 г. Прогнозата съвпада с тази на Европейската комисия, която по-рано тази месец занижи очакванията си от 2,5 на сто. За 2016 г. кредитната агенция прогнозира ръст от 1,5%.

„Очакваме зависимостта от финансирането от централната банка да остане висока, тъй като доверието на вложителите е изложено на риск от продължаващата несигурност по отношение на програмата за подпомагане на Гърция и свързаните с това опасения от потенциални капиталови ограничения и изход от еврозоната“, гласи докладът на агенцията. Той излиза на фона на дълбоката несигурност относно това дали Гърция ще избегне фалита.

Според кредитната агенция делът на необслужваните кредити вероятно ще нараснат до края на годината към 38%-40% от общия размер на заемите, отпускани от гръцките банки, спрямо ниво от около 34,2% в края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
fallback