fallback

Русия ще съди Украйна, ако тя обяви мораториум по дълга си

Спиране на плащанията от Киев ще засегне най-много три американски инвестиционни фонда и руското правителство

16:58 | 20.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският финансов министър Антон Силуанов. Снимка: архив Ройтерс

Русия ще се обърне към международния съд в случай, че Украйна прекрати изплащането на външните си дългове, след като властите в Киев приеха съответен закон, който им дава такова право. Това заяви днес министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от Bloomberg.

„През юни има падеж на дълг за 75 млн. долара“, припомни финансовият министър пред репортери в Москва. „Ще видим, но ако те пропуснат да си платят, ще упражним правото си и ще идем на съд“.

Министърът припомни също, че Москва не е водила с Киев преговори за мораторуим върху плащанията по падежите на отпуснатия заем в размер на 3 млрд. долара. По думите на Силуанов Русия изисква изплащането на кредита да се извършва по условията на отпускането му и ще предприеме необходимите мерки в случай на нарушаването на тези условия.

Припомняме, че във вторник правителството на Украйна внесе законопроект в парламента, предвиждащ в случай на необходимост страната да откаже плащания по международни задължения. Гражданите на страната плащат висока цена за своето европейско бъдеще, се казва в мотивите на проекта. Освен това се посочва, че отговорност за дълговете към международните кредитори е на бившия президент Виктор Янукович. 

Украйна не успя да накара Русия да се включи в преговорите с кредиторите, с които преговаря за намаляване на международния си дълг в размер на 23 млрд. долара. Русия настоява, че 3 млрд. долара, чиито транш е през декември, не бива да се включват в преструктурирането, защото са договорени от режима на бившия украински президент Виктор Янукович като част от споразумение за правителствена помощ.

Законопроектът на Киев е насочен преди всичко към три американски инвестиционни фонда и руското правителство, които са най-големите кредитори на Украйна. От шест месеца текат преговори между тях и правителството в Киев, но досега без конкретен резултат, припомня Ройтерс.

Украйна фаворизира т. нар. „haircut“ (подстригване на дълга), но среща силна съпротива и от американската компания Franklin Templeton, за която загубите биха били твърде високи. Според медийни спекулации тя притежава украински облигации за около 7 млрд. долара. Три други щатски компании според Bloomberg разполагат с облигации за още 1,9 млрд. долара. 

От новия законопроект може да бъдат засегнати и европейските данъкоплатци. Украйна дължи на ЕС около 11 млрд. евро, без в тази сума да влизат двустранни кредити между Киев и дадена страна. Според Украйна обаче тези кредити ще продължат да бъдат обслужвани.

„Ако Русия даде Украйна на съд, това може да окуражи други кредитори да направят същото“, казва Джейкъб Кристенсен, икономист в базираната в Лондон Exotix Partners LLP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
fallback