IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага компромисно споразумение за Гърция?

Засилват се сигналите за приближаваща се договорка между Атина и Брюксел

11:44 | 19.05.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Лично президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „поема юздите на преговорите с Гърция, като най-изненадващо предлага компромисна алтернативна формула, за да разсече "гордиевия възел" и за да може европейските партньори да стигнат до споразумение с гръцкото правителство, пише днес гръцкият всекидневник Ethnos.

Според него Атина е получила официален документ от ЕК с предлагано от нея решение на гръцкия проблем.

Документът съдържал условия за отблокиране през юни на финансовата помощ за Гърция от Европейския стабилизационен механизъм и за постигане на окончателно споразумение със страната до есента. 

Според плана на Юнкер, за да бъде постигнато незабавно споразумение между Гърция и нейните партньори, в документа се предвижда МВФ да бъде изваден от спасителната програма, да бъдат заложени много ниски първични бюджетни излишъци за тази и следващата година, а решенията на спорните въпроси за пенсионното осигуряване и трудовите въпроси да бъдат отложени за есента.

Освен това правителството на премиера Алексис Ципрас се задължава да приеме пакет от мерки в размер на 5 млрд. евро, включващи различни данъчни и други финансови регулации, като промяна на ДДС и други, които да прокара през парламента, за да покрие бюджетната дупка за периода 2015-2016 г. и да изготви конкретна реформаторска програма.

Междувременно гръцкият социален министър заяви във вторник, че Атина скоро ще сключи споразумение с кредиторите си, което ще отключи отпускането на нови помощи, предава Ройтерс. Запитан по време на участие в телевизионно предаване за времето, в което може да се сключи споразумението, министърът на труда Панос Скурлетис отговори: „Де факто в следващите няколко дни“.

„Има си краен срок, който е 5-и юни“, допълва той. „Датата, в която идва следващият транш на Гърция към МВФ. Ние знаем, че ако дотогава няма решение, нещата ще станат много сложни“, пояснява той. Гърция трябва да извърши плащане в размер на 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) на 5 юни. Миналата седмица правителството посегна на своите резерви във Фонда, за да му плати 750 млн. лихви по съществуващи заеми. 

Същевременно и премиерът Алексис Ципрас заяви, че споразумението с кредиторите е на финалната права, а късно в понеделник финансовият министър Янис Варуфакис също изрази увереност, че споразумение с кредиторите ще бъде постигнато до седмица.

Говорейки в късно токшоу в понеделник вечер, Варуфакис заяви, че правителството се надява, че ще може едновременно да погаси транша към МВФ и да плати заплати и пенсии през юни. „Но ако трябва да избираме, ще изберем второто“, каза Варуфакис.

Повечето гърци са недоволни от начина, по който правителството им преговаря със Запада, показва анкета, публикувана в понеделник. Според изследването, направено между 13 и 15 май от University of Macedonia, 41 на сто от гърците считат, че „стратегията на правителството е нестабилна, а с това е понякога правилна, а понякога – грешна“. 35 на сто от респондентите считат, че тя е правилна, докато на това мнение през март са били 72 на сто. Близо 61% смятат, че правителството трябва да се откаже от някои от предизборните си обещания предвид дадени обстоятелства, показва анкетата, докато 35 на сто искат да видят изпълнение на обещанията.

Повече по темата четете тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 15 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Бъркаш, някои ще бъдат наказани защото НЕ СА постъпили точно като гърците :-). Радикализацията ще е и в двете посоки. Едните (обикновено силно задлъжнялите) ще станат крайно леви, а нетните кредитори - десни радикали, националисти. Ако това се сбъдне (недай си боже, въпреки че точно натам сме се запътили) европа ще бъде разпокъсана и плячкосана от мутри на местно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Точно така.И не само на Меркел.Всички политици, които се огънаха пред Гърците ще бъдат наказани от електората навсякъде из Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Колко рано и колко време мислиш, че ще отнеме на средностатистическия германец да разгони фамилията на меркел, след като осъзнае за какво плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
" ............................пише днес гръцкият всекидневник Ethnos."Предвид ситуацията медиите в Гърция правят всичко възможно да подчертават успеха на новото правителство - реалността обаче не е толкова еднозначна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Явно играта е във фаза на изнудване. Гърците казват, че трябва споразумение до края на месеца иначе...кредитно събитие. Не е минало ден и политиците се задействаха. Ясно е, че Европа категорично иска да избегне такова събитие. Аз обаче си мисля, че скрития натиск на европейците да предизвикат вътрешен фалит ще продължи. Изтощаването на вътрешния ресусрс, съчетан с ограничения на предоставяната ликвидност на банките рано или късно ще доведе нещата до вътрешна криза в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
lilivan
преди 9 години
е, как "България ще си спести един голям външен шок" - като влезе в Еврозоната ли? хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
за ЕС говориш, нали? (че някои тук може да се объркат...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 11
lilivan
преди 9 години
Гърците много добре си изиграват ходовете. А ЕС няма къде да мърда. Ако фалира Гърция, после е ред на други държави в ЕК, а скоро след това и края на самия ЕС. (това не е държава, а измислено спораземение за контролиране на едни над други. Но да им е хак!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
То горе долу това е и предложението на eurofuckis, този кредит да се преконфигурира на 0% лихва, като плащанията зависят от гръцката икономика. В този случай обаче стачката в немските влакове ще стане заразна, защото числата на големите млрд.-ни кредити няма да излязат и инфлацията ще изпапка заплатките на западна европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Ако принудят гърците дълго време да имат първичен бюджетен излишък, дори и без реално да връщат заеми пак ще е огромна реформа за Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още