IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага компромисно споразумение за Гърция?

Засилват се сигналите за приближаваща се договорка между Атина и Брюксел

11:44 | 19.05.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Лично президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „поема юздите на преговорите с Гърция, като най-изненадващо предлага компромисна алтернативна формула, за да разсече "гордиевия възел" и за да може европейските партньори да стигнат до споразумение с гръцкото правителство, пише днес гръцкият всекидневник Ethnos.

Според него Атина е получила официален документ от ЕК с предлагано от нея решение на гръцкия проблем.

Документът съдържал условия за отблокиране през юни на финансовата помощ за Гърция от Европейския стабилизационен механизъм и за постигане на окончателно споразумение със страната до есента. 

Според плана на Юнкер, за да бъде постигнато незабавно споразумение между Гърция и нейните партньори, в документа се предвижда МВФ да бъде изваден от спасителната програма, да бъдат заложени много ниски първични бюджетни излишъци за тази и следващата година, а решенията на спорните въпроси за пенсионното осигуряване и трудовите въпроси да бъдат отложени за есента.

Освен това правителството на премиера Алексис Ципрас се задължава да приеме пакет от мерки в размер на 5 млрд. евро, включващи различни данъчни и други финансови регулации, като промяна на ДДС и други, които да прокара през парламента, за да покрие бюджетната дупка за периода 2015-2016 г. и да изготви конкретна реформаторска програма.

Междувременно гръцкият социален министър заяви във вторник, че Атина скоро ще сключи споразумение с кредиторите си, което ще отключи отпускането на нови помощи, предава Ройтерс. Запитан по време на участие в телевизионно предаване за времето, в което може да се сключи споразумението, министърът на труда Панос Скурлетис отговори: „Де факто в следващите няколко дни“.

„Има си краен срок, който е 5-и юни“, допълва той. „Датата, в която идва следващият транш на Гърция към МВФ. Ние знаем, че ако дотогава няма решение, нещата ще станат много сложни“, пояснява той. Гърция трябва да извърши плащане в размер на 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) на 5 юни. Миналата седмица правителството посегна на своите резерви във Фонда, за да му плати 750 млн. лихви по съществуващи заеми. 

Същевременно и премиерът Алексис Ципрас заяви, че споразумението с кредиторите е на финалната права, а късно в понеделник финансовият министър Янис Варуфакис също изрази увереност, че споразумение с кредиторите ще бъде постигнато до седмица.

Говорейки в късно токшоу в понеделник вечер, Варуфакис заяви, че правителството се надява, че ще може едновременно да погаси транша към МВФ и да плати заплати и пенсии през юни. „Но ако трябва да избираме, ще изберем второто“, каза Варуфакис.

Повечето гърци са недоволни от начина, по който правителството им преговаря със Запада, показва анкета, публикувана в понеделник. Според изследването, направено между 13 и 15 май от University of Macedonia, 41 на сто от гърците считат, че „стратегията на правителството е нестабилна, а с това е понякога правилна, а понякога – грешна“. 35 на сто от респондентите считат, че тя е правилна, докато на това мнение през март са били 72 на сто. Близо 61% смятат, че правителството трябва да се откаже от някои от предизборните си обещания предвид дадени обстоятелства, показва анкетата, докато 35 на сто искат да видят изпълнение на обещанията.

Повече по темата четете тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Колеги, някой да знае къде мога да кандидатствам за гръцко гражданство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
поздрави от слънчева ГЪРЦИЯ.....!!!!..... http://vbox7.com/play:a64741e0&al=2&vid=1981640
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Винаги съм се ужасявал, когато гледам клипчета със срутващо се домино. Гледам как блокчетата падат и знам, че това е нещо, което няма никакъв начин да бъде спряно. Всяка намеса само би влошила нещата и би ускорила процеса. Можеш само да гледаш и да чакаш да свърши. Та финансовото домино сега, благодарение на глобализацията си е много добре подредено. Тръгне ли няма изобщо да има спиране. За сега го крепят с отчаяни усилия, но няма никакъв начин това да продължи вечно. Все някъде ще има някакъв трус, може би дори не много голям, който ще задвижи нещата и тогава ще можем само да стоим и да гледаме отстрани. И да се молим да не сме на пътя му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUIКак германските банки са имали 3% капитал и ако 2011год. Гърция фалира отива германската система и т.н. ефекта на доминото и сега не е толкова страшно ако фалират и проблема е Италия с 132% държ.дълг и т.н. Англия има най-голям общ дълг в ЕС над 450% Така са навързани ,че даже понякога се страхувам да си помисля какво ще стане ако стане ефектът на доминото Затова трябва сериозни мерки и системен подход и минимум 20% собствен капитал и разделяна на търг. и инвестиционно банкиране и т.н. описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Бих им гледал цирка как се гърчат но няма време защото свършва петрола и заради глобалното затопляне ,и трябва да се вземат спешни мерки тоест трябва 6% от световният БВП да се инвестира в точно определени неща 15год. за да се избегнат катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUIКак германските банки са имали 3% капитал и ако 2011год. Гърция фалира отива германската система и т.н. ефекта на доминото и сега не е то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
(....)б) дали са си сметка в Европа, че ще се наложи да се спасява със сериозно преструктуриране , я Испания, я Италия, тогава някак си се обезмисля да изключват гърците от един евентуален bailout на широк фронт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Това, от което е заплашена Гърция е пълен и тотален разпад на държавните институции. При това положение как няма да ги подкрепят. "..................Съгласен съм с констатацията ти в частта, че функционирането на държава, институции и общество ще бъдат поставени пред сериозни изпитания, ако не ги "бейлаут"-нат. Но си мисля, че мотива да се вземе подобно решение (ако в крайна сметка бъде взето), не е в някаква загриженост, за това какво им предстой на гърците да преживеят, а в някакви последици, които съвсем пряко касаят , взимащите такова решение.Аз лично не виждам, какви други причини има авропа да търпи гърчолята (особено след като преструктурираха веднъж задълженията им, така че евентуален фалит да не засегне фатално евро-банките), освен :а) натиск от вън (виж новината от вчера за заканите на "Фитч") (......)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Хората над 95% не разбират за какво и Хенри Форд (1863 1947) го е казал : Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеНещата се оправят много лесно като с закон или прогресивно облагане лихвата се държи до 0,1% и има още малко мерки които съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Това което предлагам не е пожелание защото свършва петрола и заради глобалното затопляне Казано кратко идват 3 планетарни катастрофи и знам как да се избегнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Това, което се разиграва с Гърция, ОЧЕВИДНО показва, че има съвсем сериозна причина, да не бъдат изритани като мърляво коте, при цялата им демонстративна наглост ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Тия ми приличат на ЦСКА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още