fallback

Украйна настоява за преструктуриране на дълга си

Нямаме много време, фалит на държавата не е опция, заявява финансовият министър Наталия Яреско

11:24 | 18.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският финансов министър Наталия Яреско. Снимка: архив Ройтерс

Украинският финансов министър Наталия Яреско увеличава натиска над кредиторите на страната си. В интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Яреско настоява, че „нямаме много време. Фалит на държавата не е опция“, изключва тя провал на преговорите с международните кредитори относно облигации на украинската държава и украински компании за 23 млрд. долара.

„Германските данъкоплатци, които ни подкрепят финансово чрез национална кредитна помощ и чрез ЕС, имат правото частните кредитори, чрез рефинансиране, да разделят разходите с тях", посочва Яреско. 

Финансовата ситуация в Украйна не може да се сравнява с гръцката криза, допълва назначената на поста през декември Яреско в интервюто си. „Знаем, че сегашните радикални реформи нямат алтернатива, че Европа няма алтернатива. Затова бързо и решително правим реформи. Това искат от нас хората", казва тя.

По думите ѝ преговорите с кредиторите са "много трудни и по-сложни, отколкото предполагахме първоначално“. Украинското финансово министерство призова вече международните кредитори да участват в преговори по  преструктуриране на дълга, без което нормализирането на икономическата ситуация в страната е невъзможно.

При преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) бе договорено кредиторите да направят отстъпки в размер на до 15,3 млрд. долара.

През март МВФ вече утвърди антикризисната програма за Украйна при принос на фонда в нея от 17,5 млрд. долара. Програмата е за четири години и е на обща стойност 41 млрд. долара. Първият транш от МВФ от 5 млрд. долара Киев получи през март. Решението за втория транш трябва да бъде взето през юни. За да получи парите, страната трябва да преструктурира 15,3 млрд. долара задължения към частни инвеститори.

В петък премиерът Арсений Яценюк заяви, че чуждестранните кредитори трябва да приемат "справедливата" сделка, предлагана от Украйна в преговорите по преструктурирането на задължения за близо 23 млрд. долара. Киев се бори срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна и Яценюк заяви, че страната му "е загубила 20% от икономиката си", припомня Ройтерс.

Русия обяви, че не планира да участва в програмата за преструктуриране и очаква плащането на дължимите й суми през декември 2015 година, уточни ТАСС. Една група от петимата най-големи кредитори на Украйна в САЩ, които държат около 10 милиарда долара задължения на страната, също се противопоставиха на преструктурирането на дълга на Украйна чрез отписване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
fallback