fallback

Москва: Действия на САЩ могат да подтикнат Русия да увеличи ядрения арсенал

В момента Русия има 3,9 хил. ядрени боеприпаси, съобщи Михаил Улянов от външното министерство на страната

11:01 | 17.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

При определени обстоятелства действията на САЩ могат да подтикнат Русия да започне да увеличава ядрения си арсенал. Това коментира директорът на отдела по въпросите на неразпространението и контрола над въоръжаването към руското външно министерство Михаил Улянов.

Според него от предложението на САЩ за намаляване на ядрените оръжия с 1/3 може да се направи извод, че страната може да защити себе си и своите съюзници даже и при намалените бройки, пише руската информационна агенция ТАСС.

За Русия такъв извод не може да се направи, допълни дипломатът. 

Той разкри, че в момента страната притежава 3,9 хил. ядрени боеприпаси. До пет години броят им трябва да бъде намален два и половина пъти – до 1,5 хил. бройки, спрямо постигнатите договорки за разоръжаване. 

„В световен мащаб набират сили негативни тенденции, които подриват стратегическата стабилност, а съответно и перспективите за ядрено разоръжаване”, посочва обаче Улянов. 

Тези негативни фактори не се предизвикват от Русия, а от САЩ с отказа им за преговори за размяна на оръжия в Космса, програмата за мълниеносен глобален удар, противоракетната отбрана, други военни програми, както и с де факто отказа на САЩ  да ратифицира Договора за забрана на ядрените изпитания, посочва още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
fallback