fallback

Гърция напът да въведе нови данъци

Обсъжда се въвеждане на такса хотелска нощувка, лотария с фактури и задължително използване на кредитни или дебитни карти при сделки над 70 евро

10:55 | 14.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новото гръцко правителство обсъжда първия пакет от данъчни мерки, с който се надява да убеди кредиторите, за да получи достъп до част от оставащите 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за страната, информират вестниците.

Според Та Nea, цитиран от БТА, пакетът включва  различни данъчни мерки, като въвеждане на такса хотелска нощувка от 1 до 5 евро, лотария с фактури с цел увеличаване на  косвените данъци, увеличаване на данък солидарност, с който се облага всеки доход над 12 000 евро годишно, задължително използване на кредитни или дебитни карти при сделки над 70 евро по островите, ново прекратяване на данъчни дела и стимули за  деклариране на депозити в чужбина с плащане на еднократен данък в размер на 10 до 15 на сто.

Що се отнася до приватизацията, правителството смята, че е намерена формула, така че да бъдат удовлетворени изискванията на кредиторите, и че тази формула се свежда до предоставяне на концесия на 51 на сто от акциите на пристанище Пирея.

За регионалните летища кабинетът обсъжда вариант да запази  участието на държавата в тях и този дял да е 30 на сто. Правителството заявява, че преговорите с кредиторите  навлизат в последната си фаза. Финансовият министър Янис Варуфакис обаче твърди, че те са "нестабилни" и че кредиторите настоявали за орязване на всички заплати до 700 евро.

Според Naftemporiki обаче на вчерашното си заседание правителственият съвет в Атина е решил на преговорите с кредиторите да продължи да се придържа към предизборните си обещания и да направи всичко възможно за ускоряване на процедурата за постигане на взаимно приемливо споразумение без да отстъпва от "червените линии". Освен това вестникът изтъква, че правителството вече води битка с  времето и на два фронта - от една страна, премиерът Алексис Ципрас трябва да се стреми да се съобразява със собствената си партия СИРИЗА заради различия сред представените в нея фракции, а от друга, да не отстъпва от заявените позиции.

В парламента вчера представител от фракцията Лява платформа в СИРИЗА заявил, че е невъзможно да бъде постигнато споразумение. Вестникът цитира също говорител на Белия дом, който казал, че изпълнението на задълженията от страна на Гърция е  значимо и че американският финансов министър е в непрекъснат контакт с европейските лидери във връзка с гръцката дългова криза.

Междувременно стана ясно, че Атина възнамерява да постави гръцкия проблем на предстоящата среща на лидерите на ЕС в Рига, планирана за 21-22 май, така че на нея те да излязат с някакво политическо решение и до края на месеца да бъде свикано извънредно заседание на Еврогрупата, на което да бъде ратифицирано споразумението с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
fallback