fallback

Гръцките кметове бойкотират Ципрас

Само двама от 325-те кметове на по-големите градове са последвали призива на кабинета да преведат средства към централния бюджет

12:33 | 13.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изправен пред все повече проблеми. Снимка: Ройтерс

Стотици гръцки кметове отказват да подпомогнат непряко застрашената от фалит страна, предава DPA. Само двама от 325-те кметове на по-големите градове са последвали призива на правителството да преведат своите финансови средства към централния бюджет, твърди директорът на синдиката на градоначалниците Георгиос Патулис.

Местните власти се опасяват, че няма да могат да си получат обратно средствата, пояснява Патулис. Досега според официалните данни Атина е успяла да събере около 600 млн. евро за финансиране на текущите си задължения от различни държавни и местни институции. Правителството обаче се надяваше сумата да е от 2,5 млрд. евро.

Гърция спешно се нуждае от нова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и своите партньори от еврозоната. Страната не е получавала никакви нови финансови плащания от август 2014 г. насам.

„Ако Гърция успее да постигне споразумение с кредиторите си, тя няма да се нуждае от парите на градовете. А ако това не стане, тогава аз не мисля, че с 300 милиона евро страната може да бъде спасена", казва Патулис.

Той настоява за повече откровеност от страна на правителството: „Само ако те ни кажат, че се нуждаят от парите за изплащане на заплати и пенсии, защото в противен случай ще са във фалит, ние ще сме готови да им дадем парите".

Кметът на западния крайбрежен град Амфилочия Апостолос Кимисис пък открито нарече правителственото постановление „глупаво“. „По-малките общини направо могат да затворят кепенци", каза той. 

Припомняме, че на 20 април правителството на премиера Алексис Ципрас нареди на мастните власти да прехвърлят своите парични средства от търговските банки в централната банка. Решението за това своеобразно конфискуване на резервите на общинските власти само показва, че времето на Ципрас изтича, коментира тогава Bloomberg.   Късно в понеделник пък гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Гърция е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства до две седмици, ако не се постигне споразумение. Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 03.09.22 г.
fallback